Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ήλιος θα «παραλύσει» τη Γη το 2013


Μια μαζική ηλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει πλανητικό χάος το 2013, προξενώντας συσκοτίσεις και κατάρρευση των δορυφορικών επικοινωνιών.


Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε μια διάσκεψη, όπου η NASA προειδοποίησε πως τα υψηλά ποσοστά μαγνητικής ενέργειας  και ο μεγάλος αριθμός κηλίδων και εκλάμψεων στον ήλιο γύρω στο 2013 μπορούν να παράγουν τεράστια ποσά ακτινοβολίας.

Η ηλιακή καταιγίδα που θα προκληθεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα  γεωμαγνητική καταιγίδα στην Γη, η οποία θα καταστρέψει τα ηλεκτρικά δίκτυα για ώρες, μέρες ακόμα και μήνες,  τελματώνοντας τη καθημερινότητά μας.

Ο Liam Fox, Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, που μετέφερε την είδηση σε μια διεθνή συνεδρίαση , προανήγγειλε πως οι κοινωνίες οι οποίες εξαρτώνται από τη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα τρωτές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ήλιος ακολουθεί ένα 11χρονο κύκλο με περιόδους υψηλής και χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή διανύει μια αξιοπρόσεκτα «ήσυχη» φάση και οι επιστήμονες αναμένουν μια απότομη αύξηση του αριθμού των ηλιακών εκλάμψεων, όπως και πρωτοφανή επίπεδα μαγνητικής ενέργειας.

Τα δαχτυλίδια φωτιάς, που έχουν την ενέργεια 100 βομβών υδρογόνου, μπορεί να προκαλέσει είκοσι φορές μεγαλύτερη οικονομική βλάβη από τον Τυφώνα Κατρίνα.

Ειδικοί συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο για να συζητήσουν πώς να προστατέψουν τη Γη από τις τρομακτικές εκλάμψεις που αναμένονται κάποια στιγμή κοντά στο 2013.

Η NASA χρησιμοποιεί πληθώρα δορυφόρων της- συμπεριλαμβανομένου και του Solar Dynamics Observatory- για να ερευνήσουν την απειλή.


Το πρόβλημα είχε εξετασθεί σε βάθος και πριν δύο χρόνια από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών σε μια αναφορά που περιέγραφε τις κοινωνικές και οικονομικές από τα σοβαρά κοσμικά καιρικά φαινόμενα.  Η αναφορά σημείωσε και την εξάρτηση των ανθρώπων από την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους τον 21ο αιώνα τονίζοντας πως η έντονη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει από τις εναέριες μετακινήσεις μέχρι τις ραδιοφωνικές επικοινωνίες.


Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της ζημιάς θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ήταν γνωστό εκ των προτέρων πως πλησίαζε η κοσμική καταιγίδα, καθώς οι δορυφόροι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ασφαλή θέση και οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές να αποσυνδεθούν ώστε να προστατευθούν.


Οι επιστήμονες προειδοποίησαν και για την παρόμοια απειλή που μπορεί να προξενηθεί από μια εχθρική δύναμη που θα ανατίνασσε ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα, παράγοντας μαζική έκρηξη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου