Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Στο 80% οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης


Σε 20% ανέρχεται κατά το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρησιακής Έρευνας (CEBR) το ποσοστό επιβίωσης της Ευρωζώνης με την υφιστάμενη δομή την επόμενη δεκαετία.
Από το CEBR αποδίδουν αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επαρκή μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες.

Η ζώνη του ευρώ, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Douglas McWilliams, θα γνωρίσει νέα κρίση χρέους την άνοιξη, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.

"Το ευρώ ίσως καταρρεύσει στο σημείο αυτό, αν και συνήθως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ικανοί να αντιδράσουν σε μια κρίση", αναφέρει. "Αν η Ευρωζώνη δεν καταρρεύσει, το 2011 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο το ευρώ θα εξασθενίσει σημαντικά πλησιάζοντας σε ισοδυναμία με το δολάριο", συμπληρώνει.

"Υποθέτω ότι η διάσπαση του ευρώ θα προέλθει από την αποτυχία των περισσότερων κρατών να λάβουν τα σκληρά μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Δίνουμε στο ευρώ μία στις πέντε πιθανότητες να επιβιώσει με την παρούσα μορφή για τα επόμενα δέκα χρόνια", κατέληξε.

Τα σχόλια του CEBR για το ευρώ περιλαμβάνονται στις 10 κορυφαίες προβλέψεις του think tank για το 2011. Μεταξύ άλλων, το CEBR εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί οικονομική κρίση στην Ιαπωνία, ενώ δεν αναμένει αλλαγές στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Βρετανία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου