Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η Ρωσία ανακτά τη διαστημική της κυριαρχία

   
Πριν από πενήντα χρόνια, ο 27χρονος Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Το ιστορικό του ταξίδι κατέστησε τη Σοβιετική Ένωση ηγέτιδα δύναμη στο διάστημα. Σήμερα, η Μόσχα επενδύει δισεκατομμύρια επιδιώκοντας την αναβίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας της στα διαστημικά ταξίδια.

Στις 12 Απριλίου 1961, το σκάφος του Γκαγκάριν με το όνομα "Vostok", που στα ρωσικά σημαίνει "Ανατολή", τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη για 108 λεπτά. Η αποστολή εκείνη κατέστησε τη Σοβιετική Ένωση πρωτοπόρο των διαστημικών επανδρωμένων πτήσεων. Παρά τις προσωρινές οπισθοδρομήσεις της, η Ρωσία σήμερα επιμένει να διατηρεί έναν ηγετικό ρόλο στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών.

"Αν είναι να είσαι κάτι, τότε γίνε ο καλύτερος", έγραφε ο Γκαγκάριν σε ένα γράμμα που έμελλε να είναι το αποχαιρετιστήριο του. Ο πρόωρος θάνατος του Γκαγκάριν το 1968 ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς ήρθε ως σοκ για τους Σοβιετικούς. Είχε προηγηθεί λίγο καιρό νωρίτερα ο θάνατος του εξαιρετικού Σοβιετικού μηχανικού διαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορολιόφ στη διάρκεια μιας άσκησης ρουτίνας το 1966. Το τρίτο χτύπημα για την πρωτοπόρα Σοβιετική Ένωση ήρθε το 1969, όταν η ΗΠΑ κατάφεραν να προηγηθούν στον αγώνα της αποστολής του πρώτου ανθρώπου στη Σελήνη. Η σημαντική της ιστορία και κληρονομιά, όμως, της επέτρεψε να επανέλθει σε θέση υπεροχής στο διάστημα. Σε συνδυασμό με την ισχυρή τεχνολογία της, η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των Αμερικανών ενισχύει και πάλι τη θέση της.

Μετά την απόσυρση του διαστημικού στόλου της NASA τον ερχόμενο Ιούνιο, τα ρωσικά διαστημικά σκάφη Soyuz θα αποτελούν τα μοναδικά που θα μπορούν να στέλνουν αστροναύτες στους Διεθνείς Διαστημικούς Σταθμούς τα ερχόμενα χρόνια.

Η NASA επιχειρεί να πείσει ιδιωτικές εταιρείες, όπως η SpaceX, να κατασκευάσει διαστημόπλοια, ικανά να στέλνουν εμπορεύματα και αστροναύτες στους Διεθνείς Διαστημικούς Σταθμούς. Είναι επίσης δύσκολο να συνάψει μια συμφωνία με τους Ρώσους για τη μεταφορά των αστροναυτών με Soyuz στους διαστημικούς σταθμούς το 2016. Επιπλέον, κοστίζει 735 εκατ. δολάρια για τους Αμερικανούς η χρήση της ρωσικής τεχνολογίας. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να τύχουν θερμής αποδοχής από τους Ρώσους, καθώς η ρωσική ομοσπονδιακή διαστημική υπηρεσία Roscosmos έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται στο μόλις 1/5 εκείνου της NASA.

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές διαστημικές αποστολές έχουν αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων το τελευταίο διάστημα. Τον Οκτώβριο του 2007, αποκόπηκε η κάψουλα Soyuz TMA-10 και το ατύχημα αποφεύχθηκε στο παρά πέντε. Επιπλέον, επί αρκετές ώρες τον περασμένο Δεκέμβριο, το κέντρο ελέγχου αποστολής στη Μόσχα έχασε την επαφή με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και με μια κάψουλα που κατευθυνόταν προς τη διαστημική βάση. To Σεπτέμβριο, η αποχώρηση μιας κάψουλας Soyuz από το διαστημικό σταθμό καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων με το διαστημικό σκάφος. Και το Σεπτέμβριο, ένα μη επανδρωμένο σκάφος έχασε το διαστημικό σταθμό εξαιτίας τηλεοπτικών σημάτων που διέκοψαν το σύστημα επικοινωνίας του κατά την προσέγγιση.

Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει να δίνει σημαντική ώθηση στο ρωσικό διαστημικό τομέα. Εντός 10 ετών αύξησε τον προϋπολογισμό της Roscosmos από 300 εκατ. δολάρια το 2002 σε 3,8 δισ. το 2011.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου