Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Reuters: Πρώτη φορά χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο από το 1950


Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει την Συμμαχία, η οποία πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα για να εξετασθεί το ζήτημα.

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το European Leadership Network είχε δημοσιεύσει λεπτομερή έκθεση με σχεδόν 70 περιστατικά που ρωσικά πολεμικά έχουν αποφύγει επαφή με δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή πολιτικά αεροσκάφη των χωρών μελών του, με 3 απο αυτά να χαρακτηρίζονται «πολύ επικίνδυνα» και 13 ως πολύ σοβαρά».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας είχε και αυτός δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό».

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Έλενας Σμίθ, για τον βρετανικό Guardian, το ίδιο θεωρούν και Έλληνες διπλωμάτες που δηλώνουν ότι στην Αθήνα παρακολουθούν «με μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις και ότι όντως πρόκειται για «ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου