Τρίτη 26 Αυγούστου 2003

Ο Κόκκινος Πλανήτης στη μικρότερη απόστασή του απο τη Γη τα τελευταία 60.000 χρόνια


Το τροχιακό τηλεσκόπιο Hubble θα τραβήξει την Τετάρτη τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη που έχουν ληφθεί ποτέ από τη Γη. Μόνο ο άνθρωπος του Νεάτερνταλ είχε την ευκαιρία να δει τον Αρη να πλησιάζει περισσότερο στον πλανήτη μας.

Στις 12:51 ώρα Ελλάδας, ο Αρης θα απέχει από τη Γη μόλις 55.760.000 χιλιόμετρα. Η τελευταία φορά που πλησίασε περισσότερο ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου του 57.617 π.Χ., όταν η απόστασή του από τη Γη ήταν 57,2 εκατ. χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ραντεβού με τον Αρη, στέλνοντας έναν μικρό στόλο από σκάφη να τον μελετήσουν. Το ευρωπαϊκό Mars Express, τα αμερικανικά δίδυμα ρομπότ Mars Exploration Rovers και το ιαπωνικό Nozomi θα προσεδαφιστούν στον Αρη το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, έπειτα από ταξίδι μόλις έξι μηνών.

 

Εντυπωσιακό θέαμα
Το Hubble στράφηκε προς τον γειτονικό πλανήτη το βράδυ της Τρίτης και ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης, για να φωτογραφήσει επιφανειακά χαρακτηριστικά του με μέγεθος μόλις 27 χιλιομέτρων.

Ακόμα και ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να διακρίνουν σχηματισμούς στην κόκκινη επιφάνεια του Αρη χρησιμοποιώντας τον φθηνότερο εξοπλισμό.

Ο Αρης διακρίνεται στο νότιο νυχτερινό ουρανό ως ένα φωτεινό κόκκινο σημάδι, που υστερεί σε φωτεινότητα μόνο σε σχέση με την Σελήνη και την Αφροδίτη.

Την περίοδο αυτή ο Κόκκινος Πλανήτης στρέφει προς τη Γη το βόρειο ημισφαίριό του, που τώρα έχει καλοκαίρι. Πίδακες ατμού αναβλύζουν από το στρώμα ξηρού πάγου (παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα) στο κάλυμμα του βόρειου πόλου του.

Η προσέγγιση των δύο πλανητών είναι σπάνια, εξαιτίας ιδιομορφιών στις τροχιές τους. Η τροχιά της Γης είναι σχεδόν κυκλική, ενώ η πορεία που διαγράφει ο Αρης γύρω από τον Ήλιο είναι περισσότερο ελλειπτική. Οι υπόλοιποι πλανήτες του συστήματος, καθώς και ορισμένοι αστεροειδείς, προκαλούν μικρές αποκκλίσεις από τις κανονικές τροχιές, φέρνοντάς φέτος τη Γη και τον Αρη πιο κοντά από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του Ηλιακού Συστήματος, ο Κόκκινος Πλανήτης θα βρεθεί σε ακόμα μικρότερη απόσταση από τη Γη στις 28 Αυγούστου 2287.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου