Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2003

Σε 15.000 ανέρχονται τα θύματα του καύσωνα στη Γαλλία - Αντιπαράθεση για ευθύνες


Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών της Γαλλίας εκτιμά ότι τα θύματα από τον καύσωνα στη χώρα ανέρχονται περίπου σε 15.000, αντί σε 11.400 που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επικαλούμενη πληροφορίες από ειδικούς του Ινστιτούτου, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι τον Αύγουστο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 54.070 Γάλλοι, και σε σύγκριση με τους περίπου 40.000 θανάτους τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διαφορά οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημο απολογισμό θυμάτων από θερμοπληξία. Τέτοιου είδους αναφορά δεν γίνεται ούτε στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, και σύμφωνα με την οποία αποδίδονται ευθύνες για την τραγωδία στο Ινστιτούτο Εποπτείας της Υγείας.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση γίνεται λόγος για έλλειψη κινητοποίησης, γραφειοκρατικά κωλύματα, μη ανάκληση αδειών του νοσηλευτικού προσωπικού και έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν μόνοι και έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εποπτείας της Υγείας Ζιλ Μπρικέρ απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν σημειώθηκαν «μεγάλα λάθη». Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ισχυριζόμενος ότι έπραξε ό,τι του ζητήθηκε. Ο Μπρικέρ επισήμανε, δε, ότι «το να αποδίδεται η τραγωδία στην έλλειψη κινητοποίησης είναι απαράδεκτο».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου