Αστρονόμοι μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ένα άστρο στον αστερισμό του Μονόκερου εξέπεμψε πέρυσι τρεις σύντομες λάμψεις, ισχυρότερες από κάθε άλλη πηγή φωτός στο γαλαξία μας. Φαίνεται ότι το άστρο κατάπιε τρεις πλανήτες.
Όπως αναφέρει το NewScientist.com, το V838 Μονοκερότις είναι κανονικά ένα αμυδρό άστρο σε απόσταση 20.000 ετών φωτός. Το 2002 όμως, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τρεις παλμούς φωτός, σε διάστημα δύο μηνών, που έκαναν το άστρο 600.000 φορές λαμπρότερο από τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι αδυνατούσαν τότε να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Τώρα, ο Έιλον Ρέτερ και ο Αριέλ Μαρόμ του Πανεπιστημίου του Σίδνει προτείνουν μια εξήγηση: Το Μονοκερότις, καθώς πλησιάζει το τέλος της ζωής του, διογκώνεται και μετατρέπεται σε κόκκινο γίγαντα. Η διάμετρός του αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε κατάπιε τρεις πλανήτες που βρίσκονταν κοντά του.
Οι παλμοί φωτός οφείλονταν σε εκτόνωση της δυναμικής ενέργειας των πλανητών αλλά και σε παροδική επιτάχυνση των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων στο άστρο, λόγω του επιπλέοντος υδρογόνου που περιείχαν οι πλανήτες.
«Η εξήγησή μας, ότι το άστρο κατάπιε τρεις πλανήτες, βρίσκεται σε συμφωνία με τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά του άστρου» σχολιάζει ο Ρέτερ. Ο αστρονόμος περιγράφει την ανάλυση της εκπομπής φωτός από το V388 σε επιστολή που έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση από το περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλα, σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια ο Ήλιος θα μετατραπεί και αυτός σε κόκκινο γίγαντα, οπότε θα καταπιεί τον Ερμή και την Αφροδίτη, πιθανώς και τη Γη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου