Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004

Εντός 20 ετών «θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν νοήμονες εξωγήινοι»


Ο ρυθμός με τον οποίο βελτιώνονται τα ραδιοτηλεσκόπια και οι υπολογιστές θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε έως το 2025 τους εξωγήινους πολιτισμούς που ίσως υπάρχουν στο Γαλαξία, προβλέπει ο επικεφαλής αστρονόμος του SETI, του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωγήινης Νοημοσύνης.

«Δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να επιτύχουμε ή όχι. Πρόκειται για ένα πείραμα που ίσως δεν απέχει πολλές γενιές» υποστηρίζει ο Σεθ Σόστακ.

Η εκτίμηση του Σόστακ, εξηγεί το NewScientist.com, βασίστηκε στη λεγόμενη «εξίσωση Ντρέικ», με την οποία υπολογίζεται προσεγγιστικά η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο Γαλαξία, καθώς και στο νόμο του Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε περίπου 18 μήνες.

Καθώς τα τσιπ που αναλύουν τα δεδομένα των ραδιοτηλεσκοπίων γίνονται όλο και ισχυρότερα, σε λιγότερο από μια ανθρώπινη γενιά θα έχουμε ελέγξει αρκετά άστρα για ώστε να εντοπίσουμε τουλάχιστον έναν εξωγήινο πολιτισμό που βασίζεται στις ραδιοεπικοινωνίες.



Χιλιάδες γείτονες
Για να καταλήξει στην πρόβλεψη αυτή, ο Σόστακ χρειάστηκε να υπολογίσει πρώτα τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Η εξίσωση που διατύπωσε το 1961 ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ περιλαμβάνει ως συντελεστές τον αριθμό των άστρων που έχουν πλανήτες, των αριθμό των πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή κ.ο.κ.

Ο Σόστακ υπολόγισε έτσι ότι στον Γαλαξία μας, που έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός και φιλοξενεί 100 δισ. άστρα, πρέπει να υπάρχουν από 10.000 έως ένα εκατομμύριο εξωγήινοι πολιτισμοί που βασίζονται στις ραδιοεπικοινωνίες.

Οι πλανήτες που φιλοξενούν νοήμονες εξωγήινους θα απέχουν μεταξύ τους από 200 έως 1.000 έτη φωτός, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σόστακ.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν αιώνες για να μεταδοθεί ένα μήνυμα από τη Γη προς τον πλησιέστερο γείτονα που μπορεί να το ακούσει.

Ο φιλόδοξος στόχος του Σόστακ, να έχει εντοπίσει εξωγήινους σε διάστημα 20 ετών, θα απαιτήσει σίγουρα υψηλότερη χρηματοδότηση. Η Συστοιχεία Τηλεσκοπίων Allen, χρηματοδοτούμενη κυρίως από τον συνιδρυτή της Microsoft Πολ Αλεν, θα αρχίσει το φθινόπωρο να σαρώνει τον ουρανό με 32 ραδιοτηλεσκόπια. Με επιπλέον δέκα εκατ. δολάρια, οι κεραίες μπορούν να αυξηθούν στις 350.

Οι εκτιμήσεις του Σόστακ δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Astra Astronautica.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου