Κυριακή, 18 Ιουλίου 2004

Ο Στίβεν Χόκινγκ αλλάζει γνώμη για τις μαύρες τρύπες


Σχεδόν 30 χρόνια αφότου έπεισε τους φυσικούς ότι οι μαύρες τρύπες δεν αφήνουν τίποτα να αποδράσει από το βαρυτικό τους πεδίο, ο Στίβεν Χόκινγκ αναθεωρεί. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει σε συνέδριο στο Δουβλίνο ότι από τις μελανές οπές διαρρέει πληροφορία.

Παραδεχόμενος το λάθος του, ο Χόκινγκ θα χάσει ένα διάσημο στοίχημα που είχε βάλει το 1997 με ένα συνάφελφό του. Παράλληλα, όμως, ίσως επιλύσει το λεγόμενο «παράδοξο της πληροφορίας των μελανών οπών», το οποίο προέκυψε από τη θεωρία που είχε διατυπώσει ο ίδιος.

Ο Χόκινγκ υποστήριζε ότι η πληροφορία που περιέχουν τα σωματίδια τα οποία πέφτουν μέσα σε μαύρες τρύπες καταστρέφεται για πάντα. Όμως αυτό αντιβαίνει στους νόμους της κβαντομηχανικής, σύμφωνα με τους οποίους αυτή η πληροφορία ποτέ δεν μπορεί να διαγραφεί εντελώς.

«Σκεφτόμουν αυτό το πρόβλημα τα τελευταία 30 χρόνια και νομίζω ότι τώρα έχω την απάντηση» δήλωσε σε πρόγραμμα του BBC ο διάσημος φυσικός, παράλυτος εδώ και χρόνια από σπάνια γενετική ασθένεια.

«Μια μαύρη τρύπα φαίνεται να σχηματίζεται, αλλά αργότερα ανοίγει και απελευθερώνει πληροφορία για το τι έπεσε μέσα. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το παρελθόν και να προβλέψουμε το μέλλον» είπε.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά στις 21 Ιουλίου, όταν ο Χόκινγκ παρουσιάσει την περίπλοκη μαθηματική απόδειξη στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Γενικής Σχετικότητας και Βαρύτητας στην Ιρλανδία.

Ωστόσο κάποια στοιχεία για τη νέα θεωρία αποκαλύφθηκαν σε σεμινάριο που παρέδωσε ο Χόκινγκ στο Κέμπριτζ. Όπως δήλωσε στο New Scientist ο συνάδελφός του στο Κέμπριτζ Γκάρι Γκίμπονς, οι «νέες» μαύρες τρύπες δεν έχουν καλά ορισμένο ορίζοντα των γεγονότων -το όριο που κρύβει την οπή από οποιονδήποτε παρατηρητή.

 

Διαρροή πληροφορίας
Οι μαύρες τρύπες προέρχονται από άστρα μεγάλης μάζας που εξαντλούν τα καύσιμά τους, πεθαίνουν και καταρρέουν κάτω από την ίδια τους τη βαρύτητα. Το άστρο κυριολεκτικά εξαφανίζεται από τον ουρανό και στη θέση του μένει ένα σκοτεινό σημείο όπου η ύλη έχει συμπιεστεί τόσο πολύ ώστε η πυκνότητά της είναι άπειρη.

Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας γίνεται έτσι τόσο ισχυρή, ώστε τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να διαφύγει από την έλξη της.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι μαύρες τρύπες δεν είναι απόλυτα μαύρες. Όπως έδειξε ο Χόκινγκ το 1976, από τη στιγμή που μια μαύρη τρύπα γεννηθεί αρχίζει αμέσως να «εξατμίζεται», ακτινοβολώντας ενέργεια και χάνοντάς μάζα.

Αυτή η «ακτινοβολία Χόκινγκ», όπως ονομάστηκε, αποτελείται από φωτόνια, νετρίνα και άλλα υποατομικά σωματίδια, τα οποία όμως δεν μεταφέρουν πληροφορία για τις διεργασίες στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας. Όταν η τρύπα εξατμιστεί και εξαφανιστεί, οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει γνωστό για αυτήν έχει πια διαγραφεί.

Σύμφωνα όμως με την τελευταία αναθεώρηση, πληροφορία για τις μαύρες τρύπες μπορεί να ανακτηθεί από την ακτινοβολία που εκπέμπουν.

 

Στοίχημα

Αν ο Χόκινγκ καταφέρει να αποδείξει ότι... έκανε λάθος, ο ίδιος και ο συνάδελφός του Κιπ Θορν του CalTech θα χάσουν το στοίχημα που είχαν βάλει με τον Τζον Πρέσκιλ, επίσης του CalTech.

O Χόκινγκ και ο Θορν είχαν στοιχηματίσει ότι «η πληροφορία που απορροφάται από μια μαύρη τρύπα μένει για πάντα κρυμμένη και ποτέ δεν μπορεί να αποκαλυφθεί».

Αν ο Πρέσκιλ κερδίσει, θα λάβει δώρο μια εγκυκλοπαίδεια της επιλογής του, από την οποία η πληροφορία μπορεί να ανακτηθεί κατά βούληση.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου