Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2005

Μικρόβια σε πάγο ενός εκατ. ετών αναπτερώνουν τις ελπίδες για ζωή στον Άρη


Όργανα που προορίζονται να αναζητήσουν ζωή σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη μπόρεσαν στη διάρκεια δοκιμών να ανιχνεύσουν μικροβιακή ζωή σε πάγο ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετώνστην Ακρική.

Διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ειδικά αποστειρωμένα γεωτρύπανα για να απομονώσουν δείγματα από τον πάγο που γεμίζει τον κρατήρα ενός ανενεργού ηφαιστείου στη νήσο Σβάλμαρντ, βόρεια της Νορβηγίας. Η τοποθεσία είναι το μόνο μέρος στη Γη με τα ίδια ορυκτά -κρυστάλλους μαγνητίτη- που ανιχνεύθηκαν σε μετεωρίτες που έχουν πέσει στη Γη από τον Άρη.

«Ανακαλύψαμε μια μικροβιακή όαση σε φυσικούς σωλήνες μπλε πάγου στο Σβάλμπαρντ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο δεν περιμέναμε να βρούμε ζωή» δήλωσε ο Χανς Αμουδσεν του Πανεπιστημίου του Όσλο, επικεφαλής της αποστολής.

Οι μικροοργανισμού του πάγου ανιχνεύθηκαν με «μικροσυστοιχίες πρωτεΐνών», οι οποίες αναγνωρίζουν μόνο συγκεκριμένα, βιογενή μόρια.

Τα δεδομένα που καταφθάνουν από τις τελευταίες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη δημιουργούν νέες ελπίδες για ζωή που υπάρχει ή υπήρχε στον πλανήτη. Τα δίδυμα ρομπότ της NASA που έφτασαν εκεί πέρυσι επιβεβαίωσαν ότι στην επιφάνεια του Αρη έρεε κάποτε υγρό νερό.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Mars Express ανακάλυψε αργότερα μια θάλασσα πάγου μέσα στο υπέδαφος κοντά στον ισημερινό, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεθάνιο, το οποίο προέρχεται είτε από ηφαιστειακή δραστηριότητα ή από ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Οι μικροσυστοιχίες πρωτεΐνών θα δοκιμαστούν εκ νέου το 2006 στο διαστημικό λεωφορείο της NASA, εφόσον βέβαια η υπηρεσία έχει ξεκινήσει μέχρι τότε τις επανδρωμένες αποστολές, οι οποίες σταμάτησαν λόγω των περιστατικών αποκόλλησης μονωτικού υλικού από το σκάφος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου