Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005

Κινέζος θα έχει πατήσει στο φεγγάρι έως το 2020


Έχοντας ολοκληρώσει πρόσφατα τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της στο Διάστημα, η Κίνα σκοπεύει να έχει στείλει άνθρωπο στη Σελήνη και να διαθέτει διαστημικό σταθμό σε τροχιά εντός 15 ετών, δήλωσε στα τηλεοπτικά κανάλια Κινέζος αξιωματούχος.

«Πιστεύω ότι σε περίπου δέκα με 15 χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε δικό μας διαστημικό σταθμό και να πραγματοποιήσουμε επανδρωμένη προσελήνωση» είπε ο Χου Σιζιάνγκ, υποδιοικητής του προγράμματος επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, διευκρίνισε ο Χου, θα εξαρτηθεί πάντως από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς το διαστημικό πρόγραμμα πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης της χώρας.

Ο Χου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων κατά την επίσκεψή του στο Χονγκ Κονγκ μαζί με τους δύο αστροναύτες που συμμετείχαν στη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Νάι Ζαϊσένγκ και ο Φέι Ζουνλόνγκ συμπλήρωσαν πέντε περιφορές γύρω από τη Γη με την κάψουλα Shenzhou 6.

Ο υποδιοικητής του προγράμματος δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων με οφέλιμο φορτίο 27,5 τόνους -τριπλάσιο από ό,τι στα σημερινά μοντέλα-, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει ακόμα το κονδύλι.

Ο Χου απέρριψε το επιχείρημα ότι το διαστημικό πρόγραμμα είναι υπερβολικά πολυέξοδο για μια χώρα η οποία, παρά την οικονομική πρόοδο, ακόμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φτώχια. Επισήμανε ότι η τελευταία αποστολή κόστισε 111,4 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που η Κίνα ξόδεψε πέρυσι 23,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου