Τρίτη 11 Απριλίου 2006

Σκάφος της NASA θα συντριβεί στη Σελήνη αναζητώντας νερό


Ένας χρησιμοποιημένος πύραυλος της NASA θα συντριβεί στο νότιο πόλο της Σελήνης το 2009, ενώ το μητρικό σκάφος που θα υπερίπταται θα προσπαθεί να εντοπίσει σωματίδια πάγου στο σέννεφο των συντριμμιών, που θα είναι ορατό από τη Γη με το τηλεσκόπιο, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Η αποστολή ίσως δώσει απάντηση στο ερώτημα αν στον νότιο πόλο υπάρχουν όντως αποθέσεις πάγου, κρυμμένες μέσα σε κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου. Η παρουσία νερού θα ήταν ζωτικής σημασίες για τις επανδρωμένες βάσεις στο φεγγάρι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Μπους για την επόμενη δεκαετία.

Η πρόσκρουση του χρησιμοποιημένου πυραύλου, ένα πείραμα κόστους 60 εκατ. δολαρίων, επελέγη ως συμπληρωματική έρευνα στην αποστολή του Σεληνιακού Αναγνωριστικού Δορυφόρου (LRO), συνολικού κόστους 600 εκατ. που θα εκτοξευτεί το 2008 για να χαρτογραφήσει το δορυφόρο και ιδιαίτερα το νότιο πόλο.

Ένα χρόνο μετά την άφιξη του δορυφόρου, ένα τμήμα του χρησιμοποιημένου πυραύλου της αποστολής θα πέσει στην επιφάνεια του φεγγαριού υπό γωνία 75 μοιρών και με ταχύτητα δυόμισι χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η πρόσκρουση θα ανοίξει κρατήρα με μέγεθος το ένα τρίτο ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Ο LRO θα περάσει μέσα από το σύννεφο των συντριμμιών προκειμένου να ανιχνεύσει ίχνη νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή οξυγόνου και υδρογόνου ως καυσίμου.

Τη δεκαετία του 1990, αρκετές ρομποτικές αποστολές εντόπισαν στους πόλους αυξημένα επίπεδα υδρογόνου, ενός συστατικού του νερού. Ωστόσο οι ακόλουθες παρατηρήσεις δεν έδωσαν οριστικά αποτελέσματα.

Η αποστολή του 2008 δεν θα είναι η πρώτη πρόσκρουση σκάφους στη Σελήνη. Το 1960 είχαν εκτοξευτεί τα έξι μικρά σκάφη Ranger -από τα οποία τα τρία είχαν μεταδώσει εικόνες μόλις πριν την σύγκρουση- ενώ το 1999 το Lunar Prospector επίσης αυτοκτόνησε με ελεύθερη πτώση.

Μια ακόμα βουτιά θανάτου αναμένεται το φετινό Σεπτέμβριο, όταν συντριβεί στο φεγγάρι το Smart 1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έπειτα από δύο χρόνια σε σεληνιακή τροχιά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου