Πάνω από δέκα νέες φωτογραφίες, ανάμεσά τους και η πρώτη έγχρωμη, μεταδόθηκαν από τον δορυφόρο MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) και δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο από τη NASA.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης απεικονίζουν κρατήρες, ξεροπόταμους και αμμόλοφους που σχηματίστηκαν από τον άνεμο στο ανοιξιάτικο νότιο ημισφαίριο του Αρη. Τα χαρακτηριστικά αυτά δείχνουν τη σημασία του νερού, του ανέμου και των μετεωριτών στη διαμόρφωση του τοπίου, σχολιάζουν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASΑ στην Καλιφόρνια, η οποία διαχειρίζεται την αποστολή.
Ο Αναγνωριστικός Δορυφόρος, το πιο προηγμένο σκάφος που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη, έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 10 Μαρτίου και τέθηκε σε ελλειπτική τροχιά. Τους επόμενους έξι μήνες περιοδικά θα «βουτάει» στα ανώτερα στώματα της ατμόσφαιρας, μια διαδικασία γνωστή ως «αεροπέδηση», που θα το φέρει στην τελική κυκλική του τροχιά σε ύψος 254 χιλιομέτρων.
Τα επόμενα χρόνια, το MRO θα χαρτογραφήσει τα μέταλλα στην επιφάνεια του πλανήτη, θα αναζητήσει αποθέσεις πάγου στο υπέδαφος και θα καθορίσει υποψήφιες περιοχές προσεδάφισης για μελλοντικές αποστολές.
Το σκάφος μετέδωσε τις πρώτες εικόνες τον περασμένο μήνα, σε απόσταση 2.490 χιλιομέτρων από τον πλανήτη. Οι νέες φωτογραφίες λήφθηκαν το ίδιο διάστημα, ωστόσο η επεξεργασία τους διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.
Το MRO θα ξεκινήσει τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων το Νοέμβριο, οπότε η ανάλυση των φωτογραφιών θα είναι εννέα φορές υψηλότερη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου