Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006

Στην τελική ευθεία η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία


Η βουλγαρική κυβέρνηση ανέθεσε στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη περιοχή Μπέλενε στο Δούναβη.

Η προσφορά της Atomstroyexport για το έργο αυτό ανήλθε στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η προσφορά της τσεχικής Σκόντα ήταν κατά ένα δισεκατομμύριο δολάριο υψηλότερη.

Οι ελαφρού ύδατος αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, θα ενισχύσουν την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο στο Κοζλοντούι, επίσης στο Δούναβη.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2006

Αυξάνονται εκ νέου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου


Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν ελαφρά στις βιομηχανικές χώρες ανάμεσα στο 1990 και το 2004, αλλά η τάση είναι αυξητική για την περίοδο 2000-2004, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα.

Συνολικά, οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κυριότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, μειώθηκαν κατά 3,3% στις βιομηχανικές χώρες κατά την περίοδο 1990-2004, αναφέρεται στην έκθεση της Γραμματείας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές.

Ο πύργος της Βαβέλ …και μια νέα εφεύρεση!


Συσκευή που μπορεί να γκρεμίσει τα γλωσσικά σύνορα μεταξύ των ανθρώπων, αναπτύσσεται από αμερικανούς επιστήμονες. Όσοι την χρησιμοποιούν, δεν έχουν παρά να προφέρουν σιωπηρά μία λέξη στη μητρική τους γλώσσα, ώστε να μεταφραστεί αυτόματα και να εκφωνηθεί στον απέναντί τους.


Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2006

Αναβίωση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας εξετάζει η Γερμανία


Προς επανεξέταση της ενεργειακής πολιτική της κινείται η Γερμανία, περιλαμβανομένης ενδεχόμενης αναβίωσης του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που επρόκειτο να σταματήσει το 2023 με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Γκ.Σρέντερ.

«Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε την Πέμπτη ο Γιοαχίμ Βιρμέλινγκ, υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα που θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006

Οι ΗΠΑ τα θέλουν όλα, ακόμη και το Σύμπαν


Διάστημα: όχι πια το απώτατο σύνορο, αλλά Πολιτεία των ΗΠΑ. Η νέα Εθνική Πολιτική για το Διάστημα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους αφορά «το δικαίωμα» των ΗΠΑ να ελέγχουν την πρόσβαση στο ηλιακό σύστημα, επισημάνει την αυξανόμενη εξάρτηση από τους δορυφόρους, τις στρατιωτικές απειλές εναντίον τους και τους τρόπους προστασία τους. Ομως, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει την πρόταση 160 άλλων χωρών για συνομιλίες στον ΟΗΕ με στόχο την απαγόρευση της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα, στάση που είναι εξαιρετικά μονομερής, μετά μάλιστα από την εμπειρία του Ιράκ.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Στερεύουν οι ελπίδες για μεγάλα αποθέματα πάγου στη Σελήνη


Οι ελπίδες ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης κρύβονται μεγάλα αποθέματα πάγου διαψεύδονται από νέα έρευνα με επίγειο ραντάρ. Οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ίσως θα πρέπει να μεταφέρουν από τη Γη το νερό και το υδρογόνο που χρειάζονται.

Το 1994, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ραντάρ του αμερικανικού σκάφους Clementine έδωσε ενδείξεις ότι υπάρχει πάγος κάτω από τη σκόνη μέσα στο εσωτερικό κρατήρων που παραμένουν μόνιμα στη σκιά κοντά στο νότιο πόλο. Έκτοτε, η περιοχή είναι υποψήφια για την επιστροφή των ΗΠΑ στο φεγγάρι, που προγραμματίζεται τώρα για το 2020.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2006

Τηλεσκόπιο βλέπει για πρώτη φορά τον καιρό σε εξωηλιακό πλανήτη


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατέγραψε για πρώτη φορά τις ημερήσιες και νυχτερινές θερμοκρασίες ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Η διαφορά ημέρας-νύχτας στον μακρινό κόσμο φτάνει τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

Οι παρατητήσεις, που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science, είναι οι πρώτες που καταγράφουν οποιασδήποτε μορφής διακύμανση στην επιφάνειας ενός εξωηλιακού πλανήτη -μέχρι σήμερα οι μετρήσεις περιορίζονταν σε παραμέτρους όπως το μέγεθος και η μάζα.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Το χρονικό του πυρηνικού προγράμματος της «απείθαρχης» Βορείου Κορέας


Σε επικίνδυνη τροχιά το καθεστώς της Βορείου Κορέας μετά την υπόγεια δοκιμή πυρηνικού όπλου παρά τις έντονες διεθνείς προειδοποιήσεις.

Ακολουθεί χρονολόγιο του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ. Από τις απειλές και τις εξαγγελίες έως την πρώτη πυρηνική δοκιμή...

Στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων προχώρησε η Β.Κορέα


Η Β.Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας τις προηγούμενες ημέρες. Η Β.Κορέα αποτελεί την ένατη χώρα -μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ- που γίνεται γνωστό ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β.Κορέας, η υπόγεια δοκιμή πραγματοποιήθηκε με 100% επιτυχία, «λόγω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας».

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Θα συμβάλλει στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή» επισημαίνει το πρακτορείο KCNA.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006

Ρομπότ της NASA μελετά αρειανό κρατήρα, δορυφόρος συνδράμει αφ υψηλού

Από ύψος 275 χιλιομέτρων, το Opportunity διακρίνεται ως κουκκίδα   (Φωτογραφία:  NASA )

Δυόμισι χρόνια μετά την άφιξή του στον Αρη, το ρομπότ Opportunity της NASA έφτασε στον Κρατήρα Βικτόρια, αναζητώντας νέα στοιχεία για το χαμένο νερό του πλανήτη, ενώ ο νέος Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Αρη (MRO) το καθοδηγεί από ψηλά.

Στις εικόνες υψηλής ανάλυσης που μεταδίδει o MRO από ύψος 275 χιλιομέτρων, το πλάτους δυόμισι μέτρων Opportunity φαίνεται ως κουκκίδα, ενώ πίσω του διακρίνονται ακόμα και τα ίχνη των τροχών. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τώρα τους υπεύθυνους της αποστολής να αποφασίσουν αν θα κατεβάσουν το ρομπότ στο εσωτερικό του κρατήρα.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2006

Η Κίνα σημάδεψε αμερικανικούς δορυφόρους με λέιζερ


Κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ έγιναν στόχοι ακτίνας λέιζερ που εκπέμφθηκε από την Κίνα, αποκάλυψε αμερικανικό περιοδικό Αμυνας. Οι δορυφόροι δεν υπέστησαν βλάβη, ωστόσο η κινεζική τεχνολογία ίσως είχε στόχο να παρεμποδίσει τη λειτουργία τους.

Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Defence News και αργότερα επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο. Ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Επιχειρήσεων Αναγνώρισης, Ντόναλντ Κερ, δήλωσε ότι δεν επλήγη η δυνατότητα των δορυφόρων να συλλέγουν πληροφορίες, αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Το επεισόδιο «μας κάνει να σκεφτούμε» είπε στους δημοσιογράφους.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006

Δεν θα επιτρέψουμε μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, διαμηνύει η κυβέρνηση Μπους


«Η Β.Κορέα πρέπει να διαλέξει εάν θέλει να έχει ένα μέλλον ή πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο»... Η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει τη στάση της μετά την προαναγγελία της Πιονγιάνγκ για διενέργεια πυρηνικής δοκιμής, ενώ η Σεούλ επιλέγει τακτική με «καρότο και μαστίγιο».

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διαμεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ διεμήνυσε την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να δεχθούν μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, δίχως να δώσει κάποιο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπους εφόσον η Βόρειος Κορέα προχωρήσει όντως σε πυρηνική δοκιμή.