Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Το χρονικό του πυρηνικού προγράμματος της «απείθαρχης» Βορείου Κορέας


Σε επικίνδυνη τροχιά το καθεστώς της Βορείου Κορέας μετά την υπόγεια δοκιμή πυρηνικού όπλου παρά τις έντονες διεθνείς προειδοποιήσεις.

Ακολουθεί χρονολόγιο του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ. Από τις απειλές και τις εξαγγελίες έως την πρώτη πυρηνική δοκιμή...

Το 1993 η Βόρειος Κορέα σοκάρει τη διεθνή κοινότητα ανακοινώνοντας πως θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών, αργότερα όμως ανακαλεί και αναστέλει την αποχώρησή της από το σύμφωνο.

Ένα χρόνο αργότερα υπογράφεται στη Γενεύη συμφωνία μεταξύ Βορείου Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της οποίας η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται να παγώσει και εν τέλει να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα σε αντάλλαγμα βοήθειας για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων για ενεργειακούς σκοπούς.

Το Σεπτέμβριο του 1999 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον συμφωνεί στην πρώτη μεγάλης κλίμακας χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας, που βρίσκονταν σε ισχύ από τη λήξη του κορεατικού πολέμου το 1953.

Όμως, τον Ιούλιο του 2000 η Πιονγιάνγκ απειλεί με επανεκκίνηση του πυρηνικού προγράμματος εάν η Ουάσινγκτον δεν την αποζημιώσει για την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των καθυστερήσεων στην κατασκευή των δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το καλοκαίρι του 2001 η Β.Κορέα προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσει το μορατόριουμ στις πυραυλικές δοκιμές εάν η αμερικανική ηγεσία δεν επιστρέψει στις επαφές προς εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και αφότου έχει προηγηθεί η εφιάλτης των Δίδυμων Πύργων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους προειδοποιεί το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα ότι θα είναι «υπόλογες» εάν προχωρήσουν στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Και στις 29 Ιανουαρίου του 2002 έρχεται η βαρυσήμαντη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην οποία εντάσσει τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ στον «άξονα του κακού».

Περνά ένας μήνας και η Ουάσινγκτον ανακοινώνει πως αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ ενημερώνεται ότι το κομμουνιστικό καθεστώς διαθέτει δεύτερο μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Εν συνεχεία, οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους χώρες-κλειδιά, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, διακόπτουν τις αποστολές πετρελαίου προς το βορρά, όπως είχαν δεσμευθεί σε συμφωνία του 1994.

Στις αρχές του 2003 η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών. Έπειτα από ένα διπλωματικό μαραθώνιο Αμερικανοί, Κινέζοι και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ανακοινώνουν, τον Απρίλιο, την έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, βάσει της οποίας η Βόρειος Κορέα έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα και μπορεί να τα δοκιμάσει, να τα εξάγει ή να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τη μορφή των αμερικανικών κυρώσεων.

Το ίδιο καλοκαίρι η Βόρειος Κορέα μετάσχει στον πρώτο γύρο των εξαμερών διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο -παρίστανται Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία και Νότιος Κορέα. Το Φεβρουάριο του 2004 πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος και τον Ιούνιο ο τρίτος.

Όμως, το Σεπτέμβριο το βορειοκορεατικό καθεστώς αρνείται να παραστεί σε τέταρτο γύρο διαβουλεύσεων, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εχθρικές» τακτικές. Και στις 10 Φεβρουαρίου 2005 η Βόρειος Κορέα ανακοινώνει επισήμως ότι έχει στην κατοχή της πυρηνικα όπλα.

Ένας τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά τελικά στον Ιούλιο, όμως έπειτα από 13 ημέρες τερματίζεται δίχως συμφωνία.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται το Σεπτέμβριο και η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται να τερματίσει τα πυρηνικά προγράμματα λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα υποσχέσεις για ενεργειακή υποστήριξη. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε εισβολή και να σεβαστεί την κυριαρχία της Βορείου Κορέας.

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται και μετά τον πέμπτο γύρο η Πιονγιάνγκ ανακοινώνει τον Ιανουάριο του 2006 πως δεν επιστρέφει στο διάλογο εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει με την κατηγορία παράνομων δραστηριότητων εκ μέρους της Πιονγιάνγκ.

Βορειοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται το Μάρτιο στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες σχετικά με τους αμερικανικούς οικονομικούς περιορισμούς. Ουδέν νεότερον...

Μέχρι τον Ιούλιο, όταν η ένταση κορυφώνεται με την Πιονγιάνγκ να προβαίνει στην δοκιμαστική εκτόξευση επτά πυραύλων -περιλαμβανομένου του Taepodong 2- στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Διεθνής κατακραυγή με τον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετεί ψήφισμα καταδίκης της Β.Κορέας.

Το Σεπτέμβριο το καθεστώς απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μετάσχει σε νέες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Και την 3η Οκτωβρίου του 2006 η Πιονγιάνγκ προαναγγέλλει τη δοκιμή πυρηνικού όπλου μπροστά στην «τεράστια αμερικανική απειλή για ένα πυρηνικό πόλεμο». Αψηφά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις και έξι ημέρες αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου, ανακοινώνει πως προχώρησε επιτυχώς στην πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου