Από ύψος 275 χιλιομέτρων, το Opportunity διακρίνεται ως κουκκίδα (Φωτογραφία: NASA ) |
Δυόμισι χρόνια μετά την άφιξή του στον Αρη, το ρομπότ Opportunity της NASA έφτασε στον Κρατήρα Βικτόρια, αναζητώντας νέα στοιχεία για το χαμένο νερό του πλανήτη, ενώ ο νέος Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Αρη (MRO) το καθοδηγεί από ψηλά.
Στις εικόνες υψηλής ανάλυσης που μεταδίδει o MRO από ύψος 275 χιλιομέτρων, το πλάτους δυόμισι μέτρων Opportunity φαίνεται ως κουκκίδα, ενώ πίσω του διακρίνονται ακόμα και τα ίχνη των τροχών. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τώρα τους υπεύθυνους της αποστολής να αποφασίσουν αν θα κατεβάσουν το ρομπότ στο εσωτερικό του κρατήρα.
Το Opportunity και το πανομοιότυπο Spirit έφτασαν σε αντίθετες πλευρές του Αρη τον Ιανουάριο του 2004 και συνεχίζουν να κινούνται στον πλανήτη έχοντας υπερβεί κατά 10 φορές την προγραμματισμένη τρίμηνη αποστολή τους.
Δύο μήνες μετά την άφιξή του, το Opportunity εντόπισε ενδείξεις ότι στην Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη υπήρχε κάποτε υγρό νερό. Οι ερευνητές της αποστολής, στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, ελπίζουν τώρα ότι η εξερεύνηση του Κρατήρα Βικτόρια θα προσφέρει νέα στοιχεία για το κατά πόσο το νερό αυτό σχημάτιζε μόνιμες θάλασσες, ή αν εμφανιζόταν μόνο σε ξαφνικές ή περιοδικές πλημμύρες.
Ο κρατήρας, πλάτους περίπου 2,4 χιλιομέτρων, έχει ψηλά χείλη με εκτεθειμένα, κλιμακωτά πετρώματα. Στις διαστρωματώσεις αυτές καταγράφεται μεγαλύτερο διάστημα στο γεωλογικό παρελθόν του Αρη από ό,τι σε οποαδήποτε άλλη τοποθεσία έχει ερευνήσει μέχρι σήμερα το ρομπότ.
Το Opportunity θα κινηθεί πρώτα στην περιφέρεια του κρατήρα, ενώ οι επιστήμονες της NASA μελετούν δεδομένα του MRO για να βρουν μια ασφαλή οδό πρόσβασης προς το εσωτερικό της τεράστιας τρύπας, ώστε το ρομπότ να μην κολλήσει στην αρειανή άμμο.
«Προσπαθούμε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για να μπούμε και να βγούμε» είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Στίβεν Σκάιερς. «Δεν ενδιαφέρομαι να κάνω μια βουτιά θανάτου σε αυτόν τον κρατήρα».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου