Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer συνέλαβε για πρώτη φορά αρκετό φως από πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος ώστε να είναι δυνατή η ανάλυση της σύστασής τους. Οι πρωτοποριακές έρευνες δεν έδειξαν κανένα ίχνος νερού, ανακοίνωσαν με έκπληξη δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ.
Οι αστρονόμοι ανέλυσαν την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη στον αστερισμό του Πήγασου, σε απόσταση 153 ετών φωτός, και ενός πλανήτη στον αστερισμό Αλώπηξ, 62 έτη φωτός από τη Γη.
Και οι δύο είναι μεγαλύτεροι από τον Δία, και περιφέρονται γύρω απο τα μητρικά τους άστρα σε πολύ μικρή απόσταση -το έτος τους διαρκεί λίγες ημέρες. Η θερμοκρασία τους μπορεί να υπερβαίνει τους 800 βαθμούς Κελσίου και ο άνεμος πνέει με υπερηχητικές ταχύτητες, έως και πάνω από 3.200 χλμ ανά ώρα.
Οι ερευνητές ήταν σίγουροι ότι θα ανίχνευαν νερό. «Οι θεωρητικοί θα σας έλεγαν ότι το νερό, υπό μορφή ατμού, πρέπει να υπάρχει στις ατμόσφαιρες αυτών των πλανητών. Αυτό επειδή οι πλανήτες αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο, με λίγο οξυγόνο» εξηγεί στο Reuters ο Τζέρεμι Ρίτσαρντσον του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddad της NASA.
Η ομάδα του Ρίτσαρντσον μελέτησε τον εξωπλανήτη HD 2094b στον αστερισμό του Πήγασου και δημοσιεύει τα αποτελέσματα στο περιοδικό Nature. Μια δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον Καρλ Γκρίλμερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, εξέτασε τον δεύτερο πλανήτη, HD 189733b και υπογράφει δημοσίευση στο Astrophysical Journal Letters.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 210 εξωηλιακούς πλανήτες, ή εξωπλανήτες. Στις τελευταίες παρατηρήσεις χρησιμοποιήθηκε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, που μέτρησε τη μείωση του υπέρυθρου φωτός καθώς οι πλανήτες εξαφανίζονταν πίσω από το μητρικό τους άστρο.
Η ακτινοβολία που χάθηκε πρέπει να προερχόταν από τους ίδιους τους πλανήτες και η φασματική της ανάλυση δίνει για πρώτη φορά μια εικόνα για τη σύστασή τους.
Στο Ηλιακό Σύστημα υπάρχουν μόνο δύο πλανήτες χωρίς νερό στην ατμόσφαιρα: ο Ερμής, που δεν διαθέτει καν ατμόσφαιρα, και η Αφροδίτη, που ανήκει όμως σε διαφορετική κατηγορία από τους αέριους γίγαντες.
Ο «καυτός Δίας» HD 2094b στον αστερισμό του Πήγασου φαίνεται να είναι εντελώς άνυδρος, καλύπτεται όμως από σύννεφα, αποτελούμενα όχι από υδρατμούς, αλλά από σκόνη πυριτικών αλάτων. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν να υπάρχουν τελικά υδρατμοί στον πλανήτη, κρυμμένοι όμως κάτω από την αδιαφανή νέφωση
Αν αυτή η πιθανότητα αποκλειστεί, οι πλανητολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου