Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

Κοινή αποστολή στον Άρη σχεδιάζουν Κίνα και Ρωσία


Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεργαστούν σε αποστολή για τη μελέτη του Άρη και ενός από τους δορυφόρους του το 2009, μεταδίδουν την Τετάρτη τα κινεζικά μέσα, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας για τις διαστημικές επιχειρήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ένας κινεζικός δορυφόρος και ένα ρωσικό όχημα εξερεύνησης θα εκτοξευτούν με ρωσικό πύραυλο και θα φτάσουν στον Άρη δέκα με έντεκα μήνες αργότερα, αναφέρει η Ημερησία της Κίνας, επικαλούμενη την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ το όχημα θα προσεδαφιστεί στον Φόβο, το μεγαλύτερο και εσώτερο από τα δύο φεγγάρια του, και θα συλλέξει δείγματα εδάφους.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος και τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, η οποία υπεγράφη τη Δευτέρα κατά την τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρου Χου Ζιντάο στη Μόσχα.

Το 2003 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση, που στέλνει άνθρωπο στο Διάστημα. Μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή με την κάψουλα Shenzhou, που βασίζεται σε ρωσική τεχνογνωσία, πραγματοποιήθηκε πέρυσι, και μια ακόμα προγραμματίζεται για το του χρόνου.

Για φέτος η Κίνα προγραμματίζει την εκτόξευση σκάφους που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, με προοπτική να προχωρήσει σε προσελήνωση το 2012 και σε επανδρωμένη αποστολή εντός 15 ετών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου