Κυριακή 29 Απριλίου 2007

Το τσουνάμι που κατέστρεψε την Ατλαντίδα


Ο μύθος της Ατλαντίδας, της χώρας η οποία εξαφανίστηκε στα βάθη της θάλασσας, ίσως να είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός θρύλος. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, προτείνουν ότι ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι.

Πριν από 3,500 χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται ένας πραγματικά εκπληκτικός πολιτισμός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αρχαίοι Μινωίτες έχτιζαν πολυτελή παλάτια, κατασκεύαζαν πλακόστρωτους δρόμους και υπονόμους ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ζούσαν υπό πρωτόγονες συνθήκες.

Γύρω στο 1500π.Χ. οι άνθρωποι εκείνου του πολιτισμού εξαφανίστηκαν αιφνιδίως. Σήμερα το μυστήριο της εξαφάνισης τους ίσως να έχει τελικά λυθεί.

Μια ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε νέες ενδείξεις οι οποίες υποστηρίζουν την δημιουργία ενός τεράστιου τσουνάμι στην περιοχή της Κρήτης την ίδια εποχή της εξαφάνισης του Μινωικού πολιτισμού.

«Η γεωμορφολογία της περιοχής μαρτυρά την εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου», σχολιάζει ο καθηγητής Hendrik Bruins από το πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ.

«Τα δομικά υλικά από την Μινωική εποχή, τα αγγεία και τα δοχεία όπως και υπολείμματα φαγητού, αναμίχθηκαν με βότσαλα, κοχύλια και μικροσκοπική θαλάσσια πανίδα».

«Τα προηγούμενα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού που έλαβε χώρα στα θαλάσσια στρώματα, ένα πολύ ισχυρό τσουνάμι, το οποίο παρέσυρε όλα τα υλικά της ξηράς με μια καταστροφική ορμή».

Οι αποθέσεις βρίσκονται έως και επτά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Οι ακτές της Κρήτης επλήγησαν από ένα σφοδρό φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν ήταν μια απλή καταιγίδα».




Το μεγάλο κύμα

Οι αρχαίοι Μινωίτες ήταν ναυτικοί αλλά και έμποροι. Οι περισσότερες από τις πόλεις τους βρίσκονταν κοντά στην ακτή, κάτι το οποίο τις καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτες στην επίδραση των έντονων παλιρροιακών παράκτιων φαινομένων, όπως το τσουνάμι.

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μινωικού πολιτισμού βρισκόταν στην περιοχή του Παλαικάστρου στα ανατολικά του νησιού, μια περιοχή όπου ο Καναδός αρχαιολόγος Sandy MacGillivray πραγματοποιεί εκσκαφές εδώ και 25 χρόνια.

Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις για γκρεμισμένα τείχη τα οποία έβλεπαν στη θάλασσα και πλευρικά τείχη τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα.

«Ξαφνικά όλα αυτά τα ευρήματα άρχισαν να έχουν νόημα», αναφέρει ο MacGillivary.

«Το λιμάνι του Παλαιόκαστρου εκτείνεται αρκετά μέτρα και βρίσκεται τουλάχιστον 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κύμα αυτό θα ήταν πραγματικά τεράστιο».

Όμως εάν οι ενδείξεις ήταν τόσο ξεκάθαρο, για ποιο λόγο δεν είχε ανακαλυφθεί η αιτία έως σήμερα;
Ο ειδικός επιστήμονας Κώστας Συνολάκης, από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι η μελέτη της εμφάνισης των τσουνάμι στα αρχαία χρόνια βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι τεράστια αυτά κύματα παρασύρουν αρκετές δομές χωρίς να αφήνουν κάποια υπολείμματα υπό τη μορφή αποθέσεων.

Όμως η παρατήρηση του φαινομένου στον Ινδικό Ωκεανό το 2004 ανέτρεψε την παραπάνω άποψη.



Ηφαιστειογενής έκρηξη

Ο καθηγητής Συνολάκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κύμα το οποίο προκάλεσε την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού ήταν παρόμοιου μεγέθους με εκείνο το οποίο προκάλεσε την καταστροφή στις ακτές της Ταϊλάνδης και της Σρι Λάνκα το 2004.

Μετά από μερικές δεκαετίες μελέτης του Μινωικού πολιτισμού, ο MacGillivray είναι σε θέση να μιλήσει για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε.

Όμως τι ήταν αυτό που προκάλεσε το τσουνάμι; Οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις ραδιοχρονολόγησης, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ένα τσουνάμι θα μπορούσε να έχει πλήξει τις ακτές της Κρήτης την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που βρίσκεται 70 χλμ βόρεια της Κρήτης.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η έκρηξη της Σαντορίνης ήταν έως και 10 φορές ισχυρότερη από την ηφαιστειακή έκρηξη, του 1883, στην Kρακατόα στον Νότιο Ειρηνικό. Tο Kρακατόα εξαπέλυσε βράχους και στάχτη σε ύψος 35 χιλιομέτρων και η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 4.500 χιλιομέτρων.

Ο Κώστας Συνολάκης πιστεύει ότι η πτώση του τεράστιου ηφαιστειακού κώνου στην θάλασσα κατά τη διάρκεια της έκρηξης ήταν ο μηχανισμός ο οποίος οδήγησε στην δημιουργία ενός κύματος ικανού να καταστρέψει τις Μινωικές παράκτιες πόλεις.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η επίδραση από το τσουνάμι κατάφερε να φτάσει έως και την Κνωσό, όμως τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει και άλλες καταστροφές.

Μετά από την ισοπέδωση των λιμανιών, του εμπορίου και του στόλου τους οι Μινωίτες δεν θα κατάφερναν ποτέ να είναι όπως πριν.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την Ατλαντίδα, την πόλη η οποία χάθηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πηγάζουν από τον Αθηναίο φιλόσοφο Πλάτωνα (427-347 π.Χ.)
Ίσως τελικά σήμερα να υπάρχει μια λογική εξήγηση για την προέλευση και την τύχη αυτού του αρχαίου πολιτισμού ο οποίος θάφτηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου