Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για λογαριασμό της Νιγηρίας


Τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που κατασκευάστηκε στην Κίνα για λογαριασμό της Νιγηρίας τέθηκε τη Δευτέρα σε τροχιά με κινεζικό πύραυλο, ανακοίνωσαν τα τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, είναι η πρώτη φορά που ξένος αγοραστής προμηθεύεται από την Κίνα τόσο το δορυφόρο όσο και την υπηρεσία εκτόξευσης.

Ο Δορυφόρος Επικοινωνιών της Νιγηρίας εκτοξεύτηκε νωρίς το πρωί με πύραυλο Long March 3-B από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Ζισάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σιχουάν.

Ο NIGCOMSAT-1 θα επεκτείνει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου στην κεντρική Αφρική. Αναπτύχθηκε από την Κινεζική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και η λειτουργία του θα παρακολουθείται από την κινεζική Great Wall Industry Corp.

Όπως ανέφερε η Νέα Κίνα, η εκτόξευση εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας 311 εκατ. δολαρίων που υπέγραψαν η Κίνα και η Νιγηρία το 2004 και εκφράζει «την επιθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με τις ανεπτυγμένες χώρες για την ειρηνική χρήση του Διαστήματος και την προώθηση στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις αφρικανικές χώρες».

Η Κίνα έχει εξασφαλίσει συμβόλαια για την εκτόξευση περίπου 30 ξένων δορυφόρων, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Το 2003 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου που στέλνει άνθρωπο στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση. Μια δεύτερη επανδρωμένη αποστολή με την κάψουλα Shenzhou πραγματοποιήθηκε πέρυσι, και μια ακόμα προγραμματίζεται για του χρόνου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου