Ο Νότιος Ωκεανός γύρω από την Ανταρκτική χάνει την ικανότητά του να απορροφά το πλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Η μεταβολή που απειλεί να επιταχύνει σημαντικά την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Οι ωκεανοί του πλανήτη απορροφούν περίπου το μισό από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ο Νότιος Ωκεανός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» διοξειδίου του άνθρακα -αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής απορρόφησης-, καθώς τα παγωμένα νερά του μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο αέριο απ ότι τα θερμά ύδατα.
Σύμφωνα όμως με την τελευταία έρευνα, ο Νότιος Ωκεανός έχει ήδη κορεστεί με διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα και η απορρόφηση μειώνεται από το 1981 κατά 30% ανά δεκαετία.
«Αυτό είναι σοβαρό. Όλα τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι αυτού του είδους η ανάδραση θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί στη διάρκεια αυτού του αιώνα», προειδοποιεί η Κορίν Λε Κερ του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας, κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Science.
Το φαινόμενο προκαλείται από την αύξηση της έντασης των ανέμων στο Νότιο Ωκεανό, μια αύξηση που αποδίδεται στην τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Οι άνεμοι αναδεύουν το νερό του ωκεανού και απελευθερώνουν έτσι διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα από μεγάλα βάθη.
Οι ερευνητές υποψιάζονται τώρα ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα στο Νότιο Ατλαντικό. Αν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, οι διεθνείς προσπάθειες για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεπαρκείς.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου