Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Η Ντόλι έρχεται στο... πιάτο μας

Το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, η προβατίνα Ντόλι. Η προοπτική της ένταξης προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα στην καθημερινή διατροφή μας προκαλεί πλήθος αντιδράσεων

Απόφαση ευρωπαϊκής Αρχής ανοίγει τον δρόμο στην κατανάλωση προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα


Φιλέτο... Ντόλι θα δουν σε λίγο στο πιάτο τους οι ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς διεκδικεί περίοπτη θέση στα ράφια και στα ψυγεία των υπεραγορών. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ), η οποία χαρακτηρίζει «πιθανότατα ασφαλή» το κρέας, το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα, ανοίγει ο δρόμος για τους επιγόνους της διάσημης προβατίνας Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου ζώου, να αποδειχθούν τακτικοί τροφοδότες του καθημερινού τραπεζιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Οι αντιδράσεις όμως αναμένονται σθεναρές από επιστήμονες, καταναλωτές και οικολογικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι η διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα αξιοπιστίας και ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής του καταναλωτικού κοινού, ενώ αύριο αναμένονται και τα αντίστοιχα συμπεράσματα της Επιτροπής Βιοηθικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει συσταθεί για τον ίδιο σκοπό. Η απόφαση της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, στην ουσία γνωμοδότηση που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί προκαταρκτική έκθεση συμπερασμάτων για ενδεχόμενη είσοδο των προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα στην ευρωπαϊκή αγορά. «Είναι απίθανο να υπάρχουν διαφορές, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ανάμεσα σε προϊόντα που προέρχονται από κλώνους και σε αυτά που προέρχονται από ζώα συμβατικής εκτροφής» σημειώνεται ως καταληκτικό συμπέρασμα της γνωμοδότησης. Βασικό επιχείρημα υπέρ της διάθεσης τροφών από κλωνοποιημένα ζώα είναι «η αύξηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος,με τη συνακόλουθη ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής». Ως αιτία της παραπάνω αύξησης και της βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφέρεται η «επιλογή από τους παραγωγούς των καλύτερων ζώων τους, τα οποία θα κλωνοποιούνται,χωρίς να παρεμβάλλεται διασταύρωση και αναπαραγωγή με άλλα ζώα, που θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα παραγωγικότητας».

Η Αρχή παραδέχεται στο κείμενο συμπερασμάτων ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχείαπροκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα» τόσο σε σχέση με την έρευνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κλώνων όσο και αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και συνολικά στο περιβάλλον, αν και αποδέχεται την ευρέως καταγεγραμμένη δυσμενή κατάσταση από τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ασθενειών ανάμεσα στα ζώα-κλώνους. Σχετικά με τη διάθεση προϊόντων προερχομένων από κλώνους, θετικά έχει ήδη αποφανθεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία σε σχετική έκθεσή της σημείωνε «την εξαιρετική δυνατότητα να υπάρξουν αγελάδες που θα δίνουν σταθερά μεγάλες ποσότητες γάλακτος και χοίροι οι οποίοι θα παχαίνουν ταχύτερα,με τα προϊόντα να είναι εξίσου ασφαλή με τα προερχόμενα από τη συμβατική εκτροφή». Η αμερικανική υπηρεσία μάλιστα έκρινε ότι η σήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων με ειδική, ενημερωτική ετικέτα, που θα επισήμαινε την προέλευση των προϊόντων από κλώνους, «είναι αθέμιτη,καθώς θα υπονοούσε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι υποδεέστερα των συμβατικών». Το τελικό «πράσινο φως» για τη διάθεση τέτοιων προϊόντων στην αμερικανική αγορά αναμένεται να δοθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ ήδη από τα μέσα του 2006 έχει εκφράσει σε σειρά δημοσκοπήσεων τη δυσπιστία, την επιφυλακτικότητα ή την πλήρη άρνησή του στο ενδεχόμενο ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών. Συγκεκριμένα το 64% των αμερικανών πολιτών χαρακτήριζε «άβολη» την ενδεχόμενη θέση του απέναντι σε ράφια με προϊόντα κλώνων, ενώ το 46% καταδίκαζε απερίφραστα μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας την «επισφαλή για τη δημόσια υγεία». Ειδικότερα, έρευνα της Ομοσπονδίας Καταναλωτών των ΗΠΑ, το ίδιο χρονικό διάστημα, φανέρωνε αποστροφή των γυναικών στο σύνολο της κτηνοτροφικής παραγωγής αν διετίθεντο προϊόντα κλώνων στην αγορά, καθώς δύο στις δέκα δήλωναν ότι θα έπαυαν να αγοράζουν οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου