Υστερα από γενναία αλλά άνιση μάχη σχεδόν οκτώ μηνών με την επάρατη νόσο, οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν... Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος «εκοιμήθη» τα ξημερώματα της Δευτέρας, βυθίζοντας σε πένθος τον ελληνικό λαό.
Η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες. Λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο αρχιεπίσκοπος ένιωσε έντονη δυσφορία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλόταν στη μεγάλη ποσότητα ασκιτικού υγρού που είχε συσσωρευτεί στην κοιλιακή χώρα.
Οι στενοί συνεργάτες του -ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος και ο πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής, π. Θωμάς Συνοδινός- κάλεσαν τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι έφθασαν στην αρχιεπισκοπική κατοικία γύρω στις 3:00. Δύο ώρες αργότερα (στις 5:00), ο αρχιεπίσκοπος έπεσε σε «βυθιότητα», η οποία ερμηνεύθηκε ως ηπατικό κώμα και στις 5:15 άφησε την τελευταία του πνοή στην αρχιεπισκοπική κατοικία, όπως ήταν και η επιθυμία του.
Οδύνη
Η είδηση του εκδημίας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προκάλεσε οδύνη και πόνο. Στη χώρα κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, προκαθήμενοι εκκλησιών και διεθνείς προσωπικότητες εξέφρασαν τη θλίψη τους για την εκδημία του αρχιεπισκόπου, ενώ πλήθος πιστών συρρέει από χθες στον καθεδρικό ναό Αθηνών όπου το σκήνωμα του μακαριστού αρχιεπισκόπου εκτίθεται σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία θα γίνει στις 10 το πρωί της Πέμπτης με τιμές αρχηγού κράτους στον καθεδρικό ναό Αθηνών και η ταφή του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελείται από την Ιερά Σύνοδο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Πέμπτη κηρύχθηκε ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.
Διαδικασίες-εξπρές
Με διαδικασίες «εξπρές» θα γίνει η εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να μην εξαντλήσει το διάστημα των 20 ημερών που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, αλλά να συγκαλέσει Ιεραρχία για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου στις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή 11 ημέρες μετά την «κοίμηση» του αρχιεπισκόπου. Μέχρι στιγμής, ουδείς ιεράρχης έχει θέσει επισήμως υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ως πιθανοί υποψήφιοι από την «παλαιά φρουρά» προβάλλουν οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών Ιερώνυμος και Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Οπως επίσης και οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιου και Σύρου Δωρόθεου.
Η δήλωση του προέδρου και των αρχηγών
Κάρολος Παπούλιας
Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία. Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας.
Κώστας Καραμανλής
Εκφράζω τη θλίψη μου για την «κοίμηση» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Του φωτισμένου Ιεράρχη που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους. Του θρησκευτικού ηγέτη που ενίσχυσε τον ρόλο της Ορθοδοξίας στον κόσμο. Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την Ελλάδα συνιστούν πολύτιμες διδαχές για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας.
Γιώργος Ανδρ. Παπανδρέου
Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος. Τον γνώριζα από παλιά. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος ηγωνίσθη καθ όλη την διάρκειαν της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας και προσεπάθησε να φέρη τους ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως την μόνην κιβωτόν της σωτηρίας. Ο μακαριστός υπέμεινε κατά την διάρκειαν της ασθενείας του «μήνας κενούς και νύκτας οδυνών», ως ο πολύτλας Ιώβ. Και υπέμεινε τα παθήματά του καρτερικώς, γενναίως, χριστιανοπρεπώς, διδάξας διά του παραδείγματός του πολλούς.
Συλλυπητήρια από Μπους
«Η Λώρα κι εγώ υποβάλλουμε τα συλλυπητήριά μας στον ελληνικό λαό σε αυτή τη στιγμή πένθους για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ήταν γνωστός ως μια καθαρή φωνή της Ορθόδοξης πίστης, για τη δέσμευσή του υπέρ του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, για την προαγωγή των κοινωνικών προγραμμάτων προς βοήθεια των αδυνάτων. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον λαό της Ελλάδας».
Πώς γίνεται η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου
Ποιοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Τι ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης
Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τον θρόνο της αρχιεπισκοπής έχουν όλοι οι εν ενεργεία μητροπολίτες, καθώς και οι αρχιμανδρίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων (δηλαδή όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνουν μητροπολίτες).
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη, η διαδικασία εκλογής θα γίνει στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Η εκλογή θα γίνει σε μία ημέρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να αποφανθεί επί των όποιων ενστάσεων υπάρξουν κατά τη διαδικασία. Αν ο υπουργός Παιδείας απουσιάζει, η διαδικασία εκλογής δεν επηρεάζεται και διεξάγεται κανονικά.
Για να γίνει εκλογή αρχιεπισκόπου πρέπει να συμμετέχουν τα 2/3 των εν ενεργεία αρχιερέων. Εάν δεν υπάρχει απαρτία, τότε η Ιεραρχία συνέρχεται ξανά την επόμενη εργάσιμη ημέρα και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων. Για τη διαδικασία εκλογής συγκροτείται επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου (ο έχων τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης είναι ο μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ) και τους δύο αρχιερείς που ακολουθούν κατά τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης. Αφού βεβαιωθούν μαζί με τον υπουργό Παιδείας ότι η κάλπη είναι κενή, τότε ο πρόεδρος ξεκινά να καλεί τους μητροπολίτες, αρχής γενομένης από τον πιο πρόσφατα χειροτονηθέντα, να ψηφίσουν.
Ο μητροπολίτης αναγράφει στο ψηφοδέλτιο το όνομα του υποψηφίου της προτίμησής του και υπογράφει στον κατάλογο των εκλεκτόρων, που έχει και ρόλο πρακτικών εκλογής. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο προεδρεύων εκφωνεί το όνομα που γράφεται σε κάθε ψηφοδέλτιο. Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αμέσως. Σε περίπτωση που και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν καταφέρει και πάλι κανένας να εκλεγεί, τότε γίνεται τρίτη ψηφοφορία όπου αρχιεπίσκοπος εκλέγεται ο υποψήφιος που έχει τη σχετική πλειοψηφία. Στην περίπτωση που στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξουν μητροπολίτες που ισοψηφήσουν, τότε γίνεται κλήρωση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου