Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Προσωπικό δεδομένο η διεύθυνση IP


H ΙP διεύθυνση πρέπει να θεωρείται από εδώ και πέρα ως προσωπικό δεδομένο, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός επίτροπος για την προστασία των δεδομένων, Peter Scharr, ετοιμάζει μία αναφορά σχετικά με το πώς διαχειρίζονται ζητήματα ιδιωτικότητας οι μηχανές αναζήτησης όπως αυτές της Google, της Yahoo και της Microsoft.

Ο Scharr υποστηρίζει πως όταν κάποιος αναγνωρίζεται στο διαδίκτυο από την διεύθυνση IP του υπολογιστή του τότε αυτό πρέπει να θεωρείται προσωπική πληροφορία. Σε αντίθεση η Google, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο απλά καθορίζει την φυσική τοποθεσία του υπολογιστή και όχι το ποιος τον χειρίζεται.

Φυσικά και οι δύο απόψεις έχουν την βάση και την πρακτική τους απόδειξη, ενώ από την πλευρά της η Google τονίζει πως αποθηκεύει στοιχεία για τις IPs όχι για να μάθει τα ονόματα των χρηστών που την επισκέπτονται αλλά κυρίως για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της μηχανής της και φυσικά να δημιουργήσει ακόμα καλύτερες και στοχευμένες διαφημίσεις.

Φαίνεται λοιπόν οτι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στην πολιτική που ακολουθεί κάθε μεγάλη μηχανή αναζήτησης. Και αν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή ένωση, πολλά θα πρέπει να γίνουν από αυτές ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου