Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Τέσσερα χρόνια περιθώριο έχει ο πρόεδρος Obama για να σώσει τη Γη!


Η Αμερική θα πρέπει να πάρει τα ηνία για την σωτηρία από μια οικολογική καταστροφή.

Ο Barack Obama έχει μόνο τέσσερα χρόνια περιθώριο για να σώσει τον κόσμο. Αυτή είναι η στυγνή αξιολόγηση που προέρχεται από τον επιστήμονα της NASA και κορυφαίο ειδικό για το κλίμα, Jim Hansen.

Εκπομπές άνθρακα που επιπλέουν στην ατμόσφαιρα προκαλούν ήδη το λιώσιμο του στρώματος των πάγων και απειλούν να θέσουν σε κίνηση έναν παγκόσμιο κατακλυσμό, την ευρεία καταστροφή σε πολλά είδη και μεγάλης κλίμακας διαταράξεις στο μοτίβο του καιρού, και όλα αυτά στο πολύ κοντινό μας μέλλον. "Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήνουμε άλλο τα πράγματα στην τύχη τους", δηλώνει ο Hansen. "Είναι αναγκαίο να μπούμε σε μια νέα πορεία μαζί με τη νέα διακυβέρνηση. Το περιθώριο για τον Obama να δώσει ένα παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο είναι μόνο τέσσερα χρόνια. Η Αμερική πρέπει να αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο."

Ο Hansen επισημαίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ήδη πολύ υψηλά, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατο το να ξεφύγουμε από την υπερθέρμανση λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και τα επίπεδα συνεχίζουν να αυξάνουν παρά τις προσπάθειες πολιτικών και επιστημόνων.

Μονάχα η Αμερική κατέχει σήμερα την πολιτική ισχύ για να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στον κόσμο και να σταματήσει την αύξηση, ισχυρίζεται ο Hansen. Έχοντας αρνηθεί εδώ και οκτώ χρόνια να αναγνωρίσει τους κινδύνους της παγκόσμιας υπερθέρμανσης η Αμερική θα πρέπει τώρα να αναλάβει κεντρικό ρόλο εφόσον είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα σχήματα που βασιζόντουσαν σε αγοραπωλησία των αδειών για εκπομπές άνθρακα έχουν αποτύχει και τώρα θα πρέπει να αντικατασταθούν από έναν φόρο άνθρακα σε όλους τους παραγωγούς καυσίμων που προέρχονται από απολιθώματα, όπως το πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να συμφωνηθεί μια αναστολή στις καινούργιες ενεργειακές εγκαταστάσεις που καίνε κάρβουνο και οι οποίες αποτελούν τον σημαντικότερο εκπομπό άνθρακα, παγκοσμίως.

Ο Hansen, που είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Goddard για τις Διαστημικές Μελέτες (Goddard Institute of Space Studies) και έχει κερδίσει από τη WWF το μεγαλύτερο βραβείο για τη διατήρηση, προειδοποίησε αρχικά το 1988 για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Γη και αποτέλεσε θύμα πολλαπλών προσπαθειών που προέρχονταν από την κυβέρνηση του τέως προέδρου George Bush ώστε να αποσιωπηθούν οι απόψεις του.

Το ινστιτούτο του Hansen καταγράφει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε χιλιάδες τοποθεσίες στον κόσμο, δεδομένα που τον οδήγησαν στο να συμπεράνει ότι οι περισσότερες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της ανόδου των ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών είναι πολύ χαμηλές και πολύ συντηρητικές. Για παράδειγμα, το Ενδοκυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change) εκτιμά ότι μια άνοδος της τάξης των 20 με 60 εκατοστών είναι κάτι το αναμενόμενο για το τέλος του αιώνα.

Ωστόσο, ο Hansen θεωρεί ότι οι μηχανισμοί ανάδρασης του κλιματικού συστήματος ήδη έχουν αρχίσει να επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και απειλούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση ολόκληρα στρώματα πάγου. Κατά συνέπεια, οι αυξήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ένας ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από μια ομάδα Βρετανών, Δανών και Φιλανδών επιστημόνων που είπαν πως μελέτες προηγούμενων μεταβολών στο κλίμα υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε μια αύξηση του επιπέδου της θάλασσας που θα φτάνει τα 1.4 μέτρα, αρκετή για να προκαλέσει σαρωτικές πλημμύρες σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου και ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τη θάλασσα όπως η Ολλανδία, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες.

Ως αποτέλεσμα των φόβων του για αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, ο Hansen είπε ότι άσκησε πιέσεις τόσο στη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία όσο και στην Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών για να εκπονήσουν μια επείγουσα έρευνα για την κατάσταση των στρωμάτων πάγου του πλανήτη. Παρολαυτά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις προτάσεις του. Ο πρώτος στόχος του νέου γραφείου για το κλίμα υπό την κυβέρνηση του Obama θα πρέπει συνεπώς να είναι η άμεση υλοποίηση μιας τέτοιας συστηματικής εξέτασης, κάτι που είναι εξαιρετικά επείγον, καταλήγει ο Hansen.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου