Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Αναχώρησε για το κυνήγι πλανητών το τηλεσκόπιο Kepler


Η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τα ξημερώματα του Σαββάτου το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, την πρώτη αποστολή της για την αναζήτηση πλανητών σαν τη Γη εκτός του δικού μας Ηλιακού Συστήματος.

Το Kepler αναχώρησε με πύραυλο Delta II, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 05.50 ώρα Ελλάδας (αρχικά προγραμματιζόταν για τα ξημερώματα της Παρασκευής).

Το τηλεσκόπιο των 600 εκατ. δολαρίων θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα περάσει τρία χρόνια εξετάζοντας 100.000 προεπιλεγμένα άστρα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας.

Το ισχυρό κατοπτρικό τηλεσκόπιο, με διάμετρο 1,4 μέτρων, είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει το ανεπαίσθητο σκοτείνιασμα μακρινών άστρων την ώρα που περνούν από μπροστά τους ακόμα και μικροί πλανήτες.

«Είναι μια ιστορική και όχι μόνο επιστημονική αποστολή. Θεωρώ ότι απευθύνεται σε ορισμένα πολύ βασικά ερωτήματα του ανθρώπου που έχουν ενσωματωθεί στο γενετικό μας κώδικα από τότε που ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα σήκωσαν τα μάτια προς τον ουρανό και αναρωτήθηκαν: ‘είμαστε μόνοι;’», δήλωσε ο Δρ. Έντουαρντ Ουέιλερ, υπεύθυνος των επιστημονικών αποστολών της NASA.

«Η αποστολή του Kepler θα έχει μεγάλη σημασία για να μάθουμε εάν πλανήτες της ίδιας κατηγορίας μεγέθους και μάζας με τη Γη υπάρχουν στον Γαλαξία μας και θα επιτρέψει την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών που θα αναζητήσουν και θα εντοπίσουν απευθείας τα χαρακτηριστικά τέτοιων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA, Τζον Μορς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου