Δύο χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, οι πρώτες ευρωεκλογές λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές. Άλλες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις θα ακολουθήσουν μέχρι το 2004, με πολλές αυξομειώσεις στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , ενώ τα μικρά κόμματα προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ισχυρό δικομματικό σύστημα.
Ευρωεκλογές 1981
Η χρονιά εκείνη ήταν ίσως η πιο έντονη πολιτικά για την Ελλάδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκτήσει φοβερή δυναμική στους ψηφοφόρους κι έτσι τα κόμματα αποφάσισαν να διεξάγουν τις ευρωεκλογές μαζί με τις εθνικές, προκειμένου τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εθνικών.
Τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, κι έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 40,12% και 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο επισφραγίζοντας τη νίκη του στις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, η ΝΔ με αρχηγό τον Γεώργιο Ράλλη συγκέντρωσε το 31,34% των ψήφων κερδίζοντας 8 έδρες και ακολούθησε το ΚΚΕ που πήρε το 12,84% των ψήφων και κέρδισε 3 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Από μία έδρα πήραν το ΚΚΕ Εσωτερικού με 5,29%, η ΚΟΔΗΣΟ με 4,25% και το Κόμμα Προοδευτικών με 1,95%
Ευρωεκλογές 1984
Μόλις 2,5 χρόνια μετά, στις 17 Ιουνίου του 1984 διεξήχθησαν οι δεύτερες για τη χώρα μας ευρωεκλογές. Το πολιτικό σκηνικό δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να απολαμβάνει την προτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ στη ΝΔ η αλλαγή της ηγεσίας, όπου πλέον αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ, προσπαθεί να φέρει νέα πνοή και νέους ψηφοφόρους.
Σε αυτές τις εκλογές καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα μικρά κόμματα και ιδιαίτερα η ΕΠΕΝ, η οποία θεωρείται ότι «στέρησε» μία έδρα από τη Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε 10 έδρες στην ευρωβουλή με ποσοστό 41,58% και ακολουθεί η ΝΔ με 38,05% και 9 έδρες. Ακολούθησαν το ΚΚΕ με 3 έδρες και 11.64%, το ΚΚΕ Εσωτερικού με 1 έδρα και 3,42% και τέλος η ΕΠΕΝ με μία έδρα και 2.29%.
Ευρωεκλογές 1989
Η κεντρική πολιτική σκηνή συγκλονίζεται από την υπόθεση Κοσκωτά, το σύστημα περνάει ίσως μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις από τη μεταπολίτευση και οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές. Από την άλλη η αριστερές παρατάξεις «ενώνονται» σε ένα κόμμα, τον Συνασπισμό, ενώ η Δημοκρατική Αναγέννηση του Κωστή Στεφανόπουλου φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.
Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά περνά μπροστά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να φέρνει ένα ποσοστό της τάξης του 40,4% και 10 έδρες στην ευρωβουλή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ύστερα από 8 χρόνια έρχεται δεύτερος με 35,9% και 9 έδρες, ο ΣΥΝ λαμβάνει 14,3% και 4 έδρες και το ΔΗΑΝΑ 1,36% και 1 έδρα.
Ευρωεκλογές 1994
Για πρώτη φορά, ο δικομματισμός περνάει κρίση. Τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων πέφτουν εντυπωσιακά (περίπου στο -16% για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά που ο προεκλογικός αγώνας δεν περιλαμβάνει μεγάλες συγκεντρώσεις και ομιλίες και πάντως δεν έχει τον παλμό και το πάθος των αναμετρήσεων της δεκαετίας του 1980. Από την άλλη μεριά, το ΚΚΕ ακολουθεί δική του πορεία μακριά από τον ΣΥΝ, ο Αντώνης Σαμαράς και η ΠΟΛ.ΑΝ. έχουν μια δυναμική, αλλά το ΔΗΑΝΑ παρ’ ότι διπλασιάζει το ποσοστό του δεν κερδίζει καμία έδρα. Είναι η πρώτη αναμέτρηση ευρωεκλογών που θεσπίζεται το κατώτατο όριο του 3%...
Αναλυτικά τα ποσοστά:
ΠΑΣΟΚ: 37,6% και 10 έδρες,
ΝΔ: 32,6% με τον Μιλτιάδη Έβερτ στο τιμόνι της ηγεσίας
ΠΟΛΑΝ: 8,6% και 2 έδρες
ΚΚΕ: 6.2% και 2 έδρες
ΣΥΝ: 6,2% και 2 έδρες
Ευρωεκλογές 1999
Οτσαλάν, Ίμια και ΟΝΕ ήταν τρία μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν την Ελλάδα το 1999, με τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή να ποντάρει στις ευρωεκλογές για να μετρήσει τις δυνάμεις του για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Ο Κώστας Σημίτης, πλέον πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαδώσει το ευρωπαϊκό όραμα, όμως οι εξελίξεις ως προς την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν και τα γεγονότα των Ιμίων ανακόπτουν την πορεία του.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατεβαίνει ως αρχηγός του κόμματος ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται.
Η ΝΔ λαμβάνει το 36% και 9 έδρες στην Ευρωβουλή, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 32.9% και 9 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,6% και 3 έδρες, το ΔΗΚΚΙ 6,8% και 2 έδρες και ο ΣΥΝ 5,1% και 2 έδρες.
Ευρωεκλογές 2004
Οι Ολυμπιακοί αγώνες που έρχονται ενισχύουν το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλη δυναμική στους ψηφοφόρους. Από την άλλη μεριά, οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν για πρώτη φορά πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το νέο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δείχνει πως έχει την αποδοχή ενός ικανού ποσοστού των ψηφοφόρων.
Αναλυτικά, η ΝΔ λαμβάνει 43,03% και 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 34,01% και 8 έδρες, το ΚΚΕ 9,48% και 3 έδρες, το ΣΥΡΙΖΑ 4,16% και 1 έδρα και ο ΛΑΟΣ 4,12% και μία έδρα,.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου