Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η ρύπανση των ωκεανών απειλή για το πλανήτη


Οι θάλασσες του πλανήτη έχουν γεμίσει με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων και με τις λεπτές πλαστικές σακούλες, δήλωσαν οι ακτιβιστές  και οι αξιωματούχοι για το εμπόριο τη Δευτέρα 8 Ιουνίου με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Pascal Lamy, δήλωσε εν όψει της γιορτής ότι μερικά είδη ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπερβολικής εκμετάλλευσης της αλιείας και μέρος της ευθύνης ανήκει στις κυβερνητικές επιχορηγήσεις.

Οι κυβερνήσεις έχουν συμβάλλει στο εν λόγω πρόβλημα με επιχορηγήσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στο τομέα της αλιείας. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περισσότερα αλιευτικά σκάφη στη θάλασσα και λιγότερα ψάρια.

Γίνονται συζητήσεις για  να γίνουν μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα επιχορηγήσεων για να καταστεί  η αλιεία μια βιώσιμη βιομηχανία.

Εκτός από την υπερβολική εκμετάλλευση της αλιείας ένας άλλος βλαβερός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των ωκεανών είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που κάνουν όξινο το νερό των ωκεανών με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια καταστροφή στα κοράλλια και στα μαλάκια.

Πρόσφατα σε διάσκεψη στη Βόννη για τη κλιματική αλλαγή, 70 από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ακαδημίες του πλανήτη υποστήριξαν ότι η οξίνιση των ωκεανών είναι τόσο επικίνδυνη και μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη για χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες που ήταν στην εν λόγω διάσκεψη υποστήριξαν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα προστασία των ωκεανών παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Συντήρηση των Ωκεανών «σημάδεψε» την ημέρα με μια έκθεση που αναφερόταν στη ρύπανση των ωκεανών λόγω των θαλάσσιων απορριμμάτων, από τα υπολείμματα των αλιευτικών εργαλείων μέχρι τα πακέτα των τσιγάρων και τις πλαστικές σακούλες.

Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι η απόρροια μιας ευρύτερης σπατάλης και μιας φτωχής διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων δήλωσε ο Achim Steiner, διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Η λεπτή πλαστική σακούλα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον και βλάπτει σοβαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου