Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Σουσάμι άνοιξε... τα μυστικά σου


Ένας τόσο μικρός σπόρος του φυτού “Sesamum indicum” έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρις στις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σουσάμι, εκτός από ένα αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν, περιέχει και ένα σύνολο συστατικών, που χαρίζουν ενέργεια και υγεία.

Ποια είναι, όμως, τα μυστικά που «κρύβει» το σουσάμι και πώς αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη διατροφή μας σήμερα;

Το σουσάμι και τα προϊόντα του, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς, αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Το σουσάμι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με τα κορεσμένα να κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%).

 «Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών καθιστά το σουσάμι μία ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα λιπαρά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός» σημειώνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc, Ιωάννα Κατσαρόλη.

«Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), που αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, με τις κυριότερες να αφορούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παράλληλα, στο σουσάμι και ειδικά στο σησαμέλαιο, περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη, ουσίες, που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, μέταλλα σημαντικά για την οστική υγεία, καθώς και σε σελήνιο, που έχει και αυτό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.»

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική του δράση. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σουσαμιού έχει συνδεθεί με μειωμένη οξείδωση κυρίως της κακής-LDL χοληστερόλης, που αποτελεί συχνά αιτία δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Έχει βρεθεί ακόμη ότι προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών, που έχουν συνδεθεί με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η καταστροφή του γενετικού υλικού και η εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στη δημιουργία θρόμβων.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του, λοιπόν, είναι απαραίτητο να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου, κάτι που ισχύει για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά οποιοδήποτε τροφίμου, είναι καλό η κατανάλωσή του να είναι συχνή και όχι περιστασιακή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου