Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

CIA: “τρομοκρατικές” μέθοδοι για να ομολογήσουν μέλη της Αλ Κάιντα


Με τη χρήση όπλων και ηλεκτρικών τρυπανιών προσπάθησαν να αποσπάσουν τις ομολογίες μελών της αλ Κάιντα που είχαν συλλάβει οι πράκτορες της CIA, σύμφωνα με έκθεση ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και στον Σαουδάραβα Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, ο οποίος ήταν βασικός ύποπτος της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πλοίου "USSCole" στις 12 Οκτωβρίου του 2000 στην Υεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν 50.

Η έκθεση, που συντάχθηκε το 2004 και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει στοιχεία για τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ομολογήσει ο Νασίρι.

Οι πράκτορες της CIA, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, κρατούσαν κοντά στο σώμα του Νασίρι ένα ηλεκτρικό τρυπάνι που το άνοιγαν και το έκλειναν πολλές φορές για να τον τρομοκρατήσουν και να ομολογήσει.

Σε μία άλλη ανακριτική διαδικασία, πυροβόλησαν σε ένα άλλο δωμάτιο για να πιστέψει ο κρατούμενος ότι σκότωσαν έναν άλλο ύποπτο.

Ένας πρώην αξιωματούχος της CIA, ο οποίος ηγείτο των ερευνών το 2004, ανέφερε ότι η έρευνα περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνταν οι ανακρίσεις, ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου