Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Είχαν "στο χέρι" τον Οσάμα Μπιν Λάντεν


Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με αναφορά της Γερουσίας, θα μπορούσε να έχει κλείσει το ζήτημα με τον αρχηγό της Al-Qaeda, καθώς η απόρριψη του καλέσματος για ενισχύσεις, επέτρεψαν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν να «κυκλοφορεί ανενόχλητος» σε άναρχα εδάφη του Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη έκθεση, που εκπονήθηκε από το προσωπικό της Δημοκρατικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αναφέρει πως η αποτυχία να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε εκτεταμένες συνέπειες και έθεσε τα θεμέλια της παρατεταμένης αφγανικής εξέγερσης.

Η έκθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ο Μπάρακ Ομπάμα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη απόφαση για αποστολή ενισχύσεων στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «το ευρύ φάσμα των στρατιωτικών δυνάμεων είχε τεθεί στο περιθώριο» και οι διοικητές των τμημάτων «επέλεξαν να βασιστούν στις αεροπορικές επιδρομές και το ανεκπαίδευτο στρατιωτικό δυναμικό του Αφγανιστάν» προκειμένου να κυνηγήσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο δαιδαλώδες ορεινό σύμπλεγμα σπηλαίων και τούνελ, γνωστό ως Tora Bora.

«Περίπου στις 16 Δεκεμβρίου 2001, δύο ημέρες μετά την σύνταξη της διαθήκης του, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, υπό τη συνοδεία σωματοφυλάκων, περπάτησε ανενόχλητος από την περιοχή Tora Bora και εξαφανίστηκε σε άναρχες περιοχές του Πακιστάν», συμπληρώνει η έκθεση.

Η αποτυχία να ολοκληρωθεί το έργο σύλληψης του Μπιν Λάντεν, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έθεσε τα θεμέλια της παρατεταμένης εξέγερσης στο Αφγανιστάν και των εσωτερικών συγκρούσεων που τώρα θέτουν σε κίνδυνο το Πακιστάν.

Αναγνωρίζεται πως η απομάκρυνση του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν θα έθετε τέλος στην παγκόμια εξτρεμεστική απειλεί. Ωστόσο, προστίθεται πως «οι αποφάσεις που άνοιξαν το δρόμο για τη διαφυγή του στο Πακιστάν, επέτρεψαν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν να αναδυθεί σε ισχυρή συμβολική φιγούρα που συνεχίζει να προσελκύει σταθερή ροή χρήματος και να εμπνέει φανατισμένους ανά τον κόσμο».

Η έκθεση αποκρούεται από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους τη στιγμή που οι πληροφορίες για το σημείο που βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν ήταν αμφίρροπες.

«Η ανασκόπηση μη ταξινομημένων αρχείων και συνεντεύξεων με βασικούς συμμετέχοντες υπογραμμίζει το γεγονός πως η παρούσα έκθεση αίρει κάθε αμφιβολία και καθιστά σαφές πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρισκόταν στα χέρια μας στην περιοχή Tora Bora», επισημαίνεται στην έκθεση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου