Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Όλι Ρεν: "Ή ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπείτε άμεσα"


Τελεσίγραφο επέδωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς σε γραπτή ανακοίνωση του, ανέφερε πως "ή ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπείτε άμεσα."
Κάλεσε δε, τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας, να αναλάβουν την ευθύνη τους για το καλό της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, θα πλήξει κυρίως τους πιο αδύναμους.

Ζήτησε ξανά, πολιτική συναίνεση για να γίνουν οι αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων, καθώς και η πλήρη αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

 Όσο για το λεγόμενο διάδοχο πρόγραμμα, εξηγεί ότι θα ετοιμαστεί τις επόμενες βδομάδες, όμως για να βοηθήσει η ΕΕ την Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.



Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:
“Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέλλον της χώρας και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο. Σέβομαι απόλυτα την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του ελληνικού κοινοβουλίου κατά το συνεχιζόμενο διάλογο και πιστεύω ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που βρίσκεται στους ώμους τους για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία είναι το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιέχει μέτρα μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί.

Σε αυτούς που σπεκουλάρουν γύρω από άλλες επιλογές, θα μιλήσω καθαρά: δεν υπάρχει σχέδιο “Β” για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η ΕΕ συνεχίζει να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Όμως η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, μόνο αν η Ελλάδα βοηθήσει τον εαυτό της.

Όσο η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας είναι κρίσιμη για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία του προέδρου Μπαρόζο για την χρήση διαρθρωτικών πόρων για επενδύσεις με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο ανταποκρίνεται σε αυτό το στόχο. Το ελληνικό μνημόνιο ακόμη, περιλαμβάνει πολλά μέτρα για την διεύρυνση της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και εργασίας, και με το άνοιγμα μέχρι πρότινος κλειστών επαγγελμάτων.

Η προετοιμασία ενός νέου προγράμματος θα εντατικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμώ ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που προέρχονται από διαφορετικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν και να συνυπολογιστούν. Είναι ζωτικής σημασίας να χτίσουμε μια ευρεία κοινωνική συναίνεση και μια διακομματική συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπει η Ελλάδα πίσω στον δρόμο της μεγέθυνσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτό έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη. Μία κρίσιμη μάχη είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η προώθηση της πραγματικής επιχειρηματικότητας που στηρίζει την έντιμη εργασία. Ως εκ τούτου υποστηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα το φθινόπωρο.

Η αναθεώρηση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αν οι στόχοι για τις δαπάνες επιτευχθούν και ξεπεραστούν τότε και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα.

Εν ολίγοις, ο ελληνικός λαός και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί του βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Το να αναμορφώσουν την οικονομία είναι όντως μια πρόκληση, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ πιο ασφαλή επιλογή από τη χρεοκοπία, που θα χτυπήσει τους πιο αδύναμους και ευάλωτους με τον χειρότερο τρόπο.

Συνεπώς καλώ τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και την ίδια ώρα να κοιτάξουν μπροστά στα επόμενα βήματα και να χτίσουν την απαραίτητη πολιτική συναίνεση ώστε να πάει όλο μαζί το έθνος μπροστά και να ξεπεραστεί η παρούσα πρόκληση“.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου