Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διαβάστε τις πιο γνωστές θεωρίες "συνομωσίας"


Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό για να ξεσπάσουν και οι πρώτες θεωρίες συνομωσίας για την κατάσταση. Αλλες ήθελαν τον ιό να παρασκευάστηκε σε εργαστήριο, άλλες να μολύνθηκαν άνθρωποι που στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον Μπαράκ Ομπάμα -ίσως για να τον μολύνουν και να τον σκοτώσουν- και άλλες ότι πρόκειται για έργο της Αλ Κάιντα, που κατάφερε να κατασκευάσει την περίφημη «βρόμικη» βόμβα που θέλει εδώ και χρόνια.


Με αφορμή λοιπόν αυτό το ξέσπασμα θεωριών συνομωσίας, αξίζει να θυμηθούμε τις μεγαλύτερες από αυτές, όπως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί. Σκότωσε η CIA τον Τζον Κένεντι; Ηταν ο στρατάρχης Τίτο κατάσκοπος των Σοβιετικών; Κυβερνούν τα ερπετά τη Γη ή μήπως υπάρχει μια ελίτ που φτιάχνει μια παγκόσμια χώρα; Ερωτήσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι απαντήσεις τους είναι ανάλογες με το αν κάποιος έχει φαντασία ή όχι…

Οι θεωρίες συνομωσίας αποτελούν προσπάθεια ερμηνείας ιστορικών ή σύγχρονων γεγονότων για τα οποία ευθύνονται κάποιοι λίγοι, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να υλοποιήσουν τα μυστικά σχέδιά τους. Σε αυτές βεβαίως βοηθούν και τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και με τηλεοπτικές σειρές όπως το «X Files», το σενάριο του οποίου βασίζεται στη μεταφυσική και τη θεωρία της ύπαρξης μιας ελίτ. Για να μην αναφερθούμε στον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και στο «Ευαγγέλιο του Ιούδα».

Υπάρχουν όμως και θεωρίες συνομωσίας που ερμηνεύτηκαν, όπως, για παράδειγμα, τα UFO στη Νεβάδα. Υστερα από δεκαετίες φημών και απόψεων, πέντε πρώην εργαζόμενοι στη λεγόμενη Area 51, όπου υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ομολόγησαν ότι πολλά ανεξήγητα φαινόμενα ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικά πειράματα.

Ποιες είναι όμως οι πιο μεγαλύτερες θεωρίες συνομωσίας; Ισχύουν ή μήπως για όλα φφταίει η φαντασία των εμπνευστών τους; Η απάντηση είναι δική σας.


Tα μηνύματα της Microsoft

Αυτή η θεωρία διατυπώθηκε το 1992, μερικές ημέρες μετά την κυκλοφορία στην αγορά των Windows 3.1. Κι αυτό επειδή ανακαλύφθηκε πως, αν κάποιος γράψει τα γράμματα NYC χρησιμοποιώντας τα Wingdings, θα εμφανιστούν στην οθόνη του ένα κρανίο, το άστρο του Δαβίδ και μια γροθιά με υψωμένο τον αντίχειρα. Τα σύμβολα αυτά ερμηνεύτηκαν τότε ως έγκριση να δολοφονούνται Εβραίοι, ιδίως εκείνοι που ζουν στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανακαλύφθηκε άλλο ένα μήνυμα που, αν και ήταν ψευδές, πολλοί το πίστεψαν. Αν και ο αριθμός των πτήσεων των αεροπλάνων που έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους ήταν 11 and 175, κάποιος σκέφθηκε να δώσει τον αριθμό Q33NY σε ένα από τα αεροπλάνα. Αν αυτός γραφτεί και πάλι στα Wingdings, στην οθόνη εμφανίζεται ένα αεροσκάφος να πετά προς τους πύργους, ένα κρανίο και το αστέρι του Δαβίδ.


UFO στην πόλη Ρόζγουελ

Αυτή η θεωρία έχει τις ρίζες της στο 1947 και αφορά την πτώση διαστημοπλοίου εξωγήινων στην πόλη Ρόζγουελ του Νιου Μέξικο. Ολα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αρχικά ότι ένα είδος ιπτάμενου δίσκου συνετρίβη, αργότερα όμως άλλαξε την ιστορία κάνοντας λόγο για πτώση μετεωρολογικού αερόστατου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, υπήρξε «κουκούλωμα» της υπόθεσης, καθώς το αντικείμενο που έπεσε δεν ήταν ούτε σκάφος εξωγήινων αλλά ούτε μετεωρολογικό αερόστατο. Ηταν ένα αερόστατο με κατασκοπικό εξοπλισμό, με την κωδική ονομασία «Mogul Project». Πρόσφατα ωστόσο ο αστροναύτης του «Απόλλωνα 14» Εντγκαρ Μίτσελ υποστήριξε πως η κυβέρνηση εξανάγκασε σε σιωπή του κατοίκους του Ρόζγουελ, ώστε να μην αποκαλύψουν πως πράγματι επρόκειτο για σκάφος εξωγήινων.


Η δολοφονία του Κένεντι

Μετά τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι το 1963, έγινε έρευνα που διήρκεσε δέκα μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δολοφόνος ήταν ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Οι θεωρίες συνομωσίας υποστηρίζουν ωστόσο ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας δεύτερος σκοπευτής, ενώ εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του Οσβαλντ. Αλλοι υποστήριξαν ότι κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της CIA, αλλά και η KGB, η Μαφία, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ακόμα και ο Φιντέλ Κάστρο ίσως οργάνωσαν τη δολοφονία.


Ερπετά κυβερνούν τον κόσμο

Ιδρυτής, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, αυτής της θεωρίας είναι ο πρώην Αγγλος τερματοφύλακας και ρεπόρτερ του BBC Ντέιβιντ Ικε. Υποστηρίζει ότι ο κόσμος κυβερνάται από ομάδα εξωγήινων ερπετών, τα οποία παίρνουν ανθρώπινη μορφή και κατέχουν όλες τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την άποψή του, ολόκληρη η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, η οικογένεια Μπους και πολλοί άλλοι ηγέτες του κόσμου δεν είναι ανθρώπινα όντα αλλά ερπετά. Αν και δεν έχει την παραμικρή απόδειξη για τη θεωρία του, ο Ικε γυρνά τον κόσμο και δίνει διαλέξεις και σεμινάρια, πουλάει βιβλία και εμφανίζεται στην τηλεόραση υποστηρίζοντας όλα όσα πιστεύει.



Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ είναι νεκρός

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο που κυκλοφορεί, ο ΜακΚάρτνεϊ έχει πεθάνει το 1966 και οι Μπιτλς τον αντικατέστησαν με έναν σωσία. Λέγεται μάλιστα ότι μερικά από τα τραγούδια τους μεταφέρουν μηνύματα τα οποία μπορεί κανείς να ακούσει αν ο δίσκος παίξει ανάποδα, ενώ στις φωτογραφίες των άλμπουμ τους υπάρχουν σημάδια και λέξεις στα τραγούδια τους που επιβεβαιώνουν πως ο ΜακΚάρτνεϊ έχει πεθάνει. Βασική «απόδειξη» της θεωρίας αυτής είναι μια φωτογραφία στο άλμπουμ «Abbey Road», στην οποία ο ΜακΚάρτνεϊ περπατά ξυπόλυτος στον δρόμο, ένα βήμα πίσω από τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.



Ο Τίτο ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών

Η θεωρία αυτή δεν προέρχεται μόνον από τη Δύση αλλά υποστηρίζεται και από έναν αστικό μύθο της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με αυτόν, ο στρατάρχης Τίτο εκτελέστηκε και οι Σοβιετικοί έβαλαν στη θέση του έναν σωσία που δρούσε ως κατάσκοπός τους. Αλλοι λένε πως σκοτώθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του ’20 και άλλοι ότι έπεσε στη μάχη της Σουτζέσκα. Πάντα κατά τη θεωρία συνομωσίας, αντικαταστάτης του ήταν ένας ξεπεσμένος Πολωνός αριστοκράτης. Λέγεται μάλιστα πως οι συγχωριανοί του δεν τον αναγνώρισαν μετά τον πόλεμο, καθώς ο αληθινός Τίτο είχε χάσει τρία δάχτυλα, ενώ ο αντικαταστάτης του έπαιζε ακόμα και πιάνο.



Στημένη η οικονομική κρίση

Στόχος, σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία συνομωσίας, είναι να καταστραφούν οι αποταμιεύσεις και οι περιουσίες των απλών ανθρώπων. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα κάποιοι προέβλεπαν μάλιστα ότι η ελίτ που κυβερνά τον κόσμο θα έκανε μια τέτοια κίνηση, ώστε να αναλάβει ξανά τον πλήρη οικονομικό έλεγχο. Η αρχή έγινε με τα χρηματιστήρια και τις επενδύσεις των ανθρώπων με στόχο το γρήγορο και μεγάλο κέρδος. Ετσι, όταν ήρθε η ώρα, οι τράπεζες άρχισαν να ανθούν ως επιχειρήσεις. Αρχισαν να δίνουν δάνεια, και όταν ήρθε η σωστή ώρα, κατέρρευσε το σύστημα.


Νέα παγκόσμια διακυβέρνηση

Αυτή είναι η κορυφαία των θεωριών συνομωσίας. Υποστηρίζει ότι η ελίτ που κυβερνά τον κόσμο στήνει σιγά σιγά μια παγκόσμια διακυβέρνηση. Οι οπαδοί της θεωρίας αυτής υποστηρίζουν ότι οργανώσεις όπως η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Ιλουμινάτι και άλλες προωθούν στην εξουσία, την οικονομία και στον πολιτισμό τους ανθρώπους-μαριονέτες που έχουν δημιουργήσει, ώστε να στήσουν ένα αστυνομικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, λένε, προκλήθηκε η κρίση αλλά και η «πτώση» των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη. Επίσης, η ελίτ θέλει καλές σχέσεις με τους εξωγήινους, επειδή χρειάζεται την προχωρημένη τεχνολογία τους.



Η αποστολή στη Σελήνη ήταν «μαϊμού»

Τα πρώτα βήματα του Νιλ Αρμοστρονγκ στη Σελήνη το 1969 δεν φάνηκε να πείθουν αρκετούς ανθρώπους. Ετσι, γεννήθηκε η θεωρία ότι δεν έγινε ποτέ αυτή η αποστολή. Το σενάριό της φέρεται να έγραψε ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ και τη σκηνοθεσία να ανέλαβε η CIA. Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας λένε πως οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την ακτινοβολία της Σελήνης και πως οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι εξαιρετικά καλές, ότι σε αυτές δεν υπάρχουν αστέρια και πως το έδαφος είναι ακριβώς ίδιο σε όλες.
Υποστηρίζουν ακόμα πως η θερμοκρασία στη Σελήνη είναι τόσο υψηλή την ημέρα, ώστε το φιλμ θα έλιωνε στη μηχανή, ότι δεν δημιουργήθηκε κρατήρας από την προσεδάφιση του διαστημοπλοίου και πως, αν και δεν υπάρχει αέρας στη Σελήνη, η σημαία των ΗΠΑ φαίνεται να κυματίζει.



Ερχεται το τέλος του κόσμου

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ημερολόγιο των Μάγια είναι πολύ ακριβές στην πρόβλεψη για κάποια γεγονότα και τον ρόλο που οι πλανήτες παίζουν σε αυτά. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν προβλέπεται τίποτα για μετά το έτος 2012. Αυτό ερμηνεύεται ως πρόβλεψη πως δεν θα υπάρχει τίποτα έπειτα από αυτήν τη χρονιά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα συμβεί κάτι σημαντικό, δεν ξέρουν όμως τι. Αλλοι λένε πως η Γη θα ολοκληρώσει τον κύκλο της και όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή.
Αλλοι πάλι λένε πως θα γίνει πυρηνικός πόλεμος και ότι η ανθρωπότητα θα διασωθεί από εξωγήινους, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι από το 2012 η ανθρωπότητα θα μπει σε μια χρυσή εποχή ευημερίας και παντοτινής ειρήνης. Ολοι οι παραπάνω συμφωνούν πάντως πως οι κυβερνήσεις ξέρουν τι θα συμβεί αλλά μας το κρύβουν.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου