Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται ενίσχυση 200 δις

   
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, καθώς στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι δεν έχουν αποτυπωθεί σε «ρεαλιστική βάση» οι αναμενόμενες ζημίες από την κρίση κρατικού χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη. Αυτή η εκτίμηση αποκαλύφθηκε κατά την προπαρουσίαση της έκθεσης Financial Stability Report, που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα που θέτει το ΔΝΤ και καταλήγει στην απαίτηση των 200 δισ. ευρώ στηρίζεται στο γεγονός ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν έχουν υπολογισθεί «ρεαλιστικά» οι πιθανές ζημιές από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η μελέτη υπολογίζει την πραγματική τρέχουσα αξία των ομολόγων έξι κρατών, κάνοντας χρήση των τιμών των CDS και όχι αυτή που γράφουν οι ευρωπαικες τράπεζες στου ισολογισμούς τους. Πρόκειται για τα ομόλογα των Ελλαδας, Ιρλανδιας, Πορτογαλλιας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας.

Οι εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, πριν από λίγες ημέρες, για την ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς αμφισβητούνται ευθέως τα πρόσφατα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, που έδειξαν ότι οι ανάγκες για νέα κεφάλαια περιορίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου