Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Στρος Καν: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος


Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά τη δικαστική περιπέτειά του στις ΗΠΑ, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στην ερώτηση εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος-Καν απάντησε: «Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος-Καν αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα» και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφόσον είμαστε σε μια ένωση, θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε».









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου