Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχόμενη πτώχευση «βλέπει» η Γερμανία


Κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης φοβάται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκτιμά ότι για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει ωστόσο το δημοσίευμα, προϋπόθεση μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία του νέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.

Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του ESM, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου