Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Προβλέψεις για την καταστροφή του κόσμου το 2012


Πώς θα τελειώσει ο Κόσμος τον ερχόμενο χρόνο;


Εάν θα έπρεπε να πιστέψουμε τους προφήτες για την καταστροφή του κόσμου, ο κόσμος μας έχει πλέον λιγότερο από ένα χρόνο ζωής πριν όλα καταλήξουν σε ένα τέλος στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο κόσμος τη χρονιά που μόλις τώρα μπαίνει. Η πιο δημοφιλής είναι αυτή που αφορά την πρόβλεψη των Μάγια πριν από 1,300 χρόνια. Σύμφωνα με το Ημερολόγιο Μακράς Μέτρησης (Long Count Calendar) των Μάγια, η 21η Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός b’ak’tun, που είναι ένας κύκλος 144,000 ημερών. Το b’ak’tun που θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου είναι ο 13ος κύκλος, αριθμός που έδωσε αφορμή για όλες τις προβλέψεις περί αποκάλυψης. Η αλήθεια είναι ότι οι Μάγια δεν προέβλεψαν ποτέ κατακλυσμούς. Το τέλος του Ημερολογίου Μακράς Μέτρησης ήταν απλώς μια μέτρηση του χρόνου για τους αρχαίους Μάγια. Φραγκισκανοί ιεραπόστολοι ήταν αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα προσάρμοσαν την ερμηνεία για το τέλος του κόσμου στο τέλος του 13ου b’ak’tun.

Ένα άλλο σενάριο για την καταστροφή του κόσμου το 2012 σχετίζεται με ένα υπερ-ηφαίστειο που θα εκραγεί και θα σκοτώσει όλη τη ζωή στον πλανήτη. Τα υπερ-ηφαίστεια είναι ικανά να εκτοξεύσουν χιλιάδες φορές περισσότερο μάγμα και στάχτη απ’ ότι τα κανονικά ηφαίστεια. Μια έκρηξη ενός υπερ-ηφαιστείου θα μπορούσε να εξαφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους και να καλύψει το ηλιακό φως λόγω της στάχτης. Η μεγαλύτερη έκρηξη ενός τέτοιου ηφαιστείου είχε γίνει πριν από 74,000 χρόνια στη Σουμάτρα. Η έκρηξη του βουνού Toba απελευθέρωσε 700 κυβικά μίλια μάγματος και ένα παχύ στρώμα στάχτης που κάλυψε όλη τη Νότια Ασία.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες υπερ-ηφαίστεια, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας, αλλά ερευνητές συμφωνούν ότι οι πιθανότητες για μια υπερ-έκρηξη τη χρονιά που μας έρχεται είναι μηδαμινές. Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι συμβαίνει μια τεράστια έκρηξη κάθε 700,000 χρόνια περίπου και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να υποδηλώνει ότι θα έπρεπε να περιμένουμε σύντομα μια τέτοια μεγάλη έκρηξη.

Κάποια πιο δημοφιλή σενάρια καταστροφής του κόσμου εμπλέκουν αστρονομικά φαινόμενα. Οι θεωρίες έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες που η NASA έχει καταναλώσει πάρα πολύ χρόνο για να τις διαψεύδει και να διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι ένας ατίθασος πλανήτης, μια μαύρη τρύπα ή ένας υπερκαινοφανής αστέρας δεν πρόκειται να διαλύσει τον πλανήτη μας σε θρύψαλα. Σύμφωνα με μια θεωρία, ένας μυστηριώδης πλανήτης Χ ή Νιμπίρου θα συγκρουστεί με τη Γη το 2012. Αυτή η θεωρία ανασκευάστηκε εύκολα διότι δεν υπάρχει πλανήτης Νιμπίρου, αλλιώς η NASA θα τον είχε δει εδώ και πολλά χρόνια. Παρομοίως, δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα για το ότι μια κοσμική ευθυγράμμιση μεταξύ της Γης, του Ήλιου, της Μαύρης Τρύπας του Γαλαξία και της σκοτεινής κοσμικής σκόνης θα στείλει τη Γη κατευθείαν μέσα στο κέντρο της μαύρης τρύπας. Το κέντρο του γαλαξία μας είναι 165 τετράκις εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, κάτι που είναι ένα πολύ μακρύ ταξίδι για να κάνουμε.

Και τι γίνεται με την περίπτωση του υπερκαινοφανή αστέρα που θα εκραγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο; Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Francis Reddy από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, δεν υπάρχει κανένα απειλητικό άστρο αρκετά κοντά στη Γη ώστε να τη βλάψει. «Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου ένας ή δύο υπερκαινοφανείς αστέρες εκρήγνυνται κάθε αιώνα στο γαλαξία μας» λέει ο Reddy. «Αλλά για να υποστεί βλάβη το στρώμα όζοντος της Γης λόγω ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, η έκρηξη θα πρέπει να συμβεί σε απόσταση μικρότερη των 50 ετών φωτός.»

Μια θεωρία καταστροφής που κατά κάποιον τρόπο βασίζεται στην επιστήμη εμπλέκει τον Ήλιο του δικού μας ηλιακού συστήματος. Καταστροφολόγοι ισχυρίζονται ότι μια μαζική ηλιακή έκρηξη θα κάψει τον επόμενο χρόνο τη Γη. Ενώ είναι αλήθεια το ότι ο Ήλιος θα έχει περισσότερες ηλιακές αναλαμπές καθώς τελειώνει το 2012 και αρχίζει το 2013 αυτό δε σημαίνει και ότι πλησιάζει η Αποκάλυψη. Φυσιολογικά ο Ήλιος διέρχεται κύκλων δραστηριότητας και ηρεμίας που διαρκούν 11 χρόνια. Η επερχόμενη κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να συμβεί το 2013 αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι ηλιακές καταιγίδες θα σημάνουν το τέλος της ζωής στη Γη. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να ανησυχούν για τις καταιγίδες αυτές επειδή είναι επικίνδυνες για τις ηλεκτρονικές συσκευές στον πλανήτη αλλά οι βιομηχανίες μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα και οι κυβερνητικές υπηρεσίες να προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη τέτοια ηλιακή καταιγίδα.

Μια άλλη, τέλος, θεωρία για την ημέρα της κρίσης είναι αυτή που θέλει του μαγνητικούς πόλους να αντιστρέφονται. Όσοι πιστεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία εκτιμούν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης θα αντιστραφεί τον ερχόμενο χρόνο και θα καταστραφεί η ζωή στον πλανήτη καθώς θα αρθεί το φράγμα του μαγνητικού πεδίου και η ζωή θα εκτεθεί σε επικίνδυνη ακτινοβολία από το διάστημα. Σύμφωνα με τη NASA ο πλανήτης μας έχει επιζήσει από αντιστροφές του μαγνητικού πεδίου που είχαν συμβεί στο παρελθόν και αυτό χωρίς ούτε μία γρατζουνιά. Οι αναστροφές συμβαίνουν κάθε 200,000 με 300,000 χρόνια και διαρκούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, δεν γίνονται μέσα σε έναν χρόνο.

Σε τελευταία ανάλυση τα σενάρια για την ημέρα της κρίσης είναι μόνο θεωρίες. Το 2012 θα έρθει και θα περάσει και όσοι πιστεύουν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου θα πρέπει να σκεφτούν νέες θεωρίες για την τελική καταστροφή που θα επέλθει το 2013.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου