16 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει στην Ουγκάντα με τον ιό να «χτυπάει» με τη μανία που είχε σαρώσει την Αφρική το 2000.
Ο Ebola, μια από τις πιο παθογόνες και θανατηφόρες ασθένειες που υπάρχουν, επέστρεψε φονικός στην Ουγκάντα, οδηγώντας ήδη 16 άτομα στο θάνατο, μέσα σε δύο εβδομα΄δες και άλλους 6 στο νοσοκομείο να χαροπαλεύουν.
Οι ασθενείς ενός νοσοκομείου στην δυτική Ουγκάντα, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και έφυγαν, όταν έμαθαν πως στον ίδιο χώρο είχε διακομισθεί κάποιος που είχε τον ιό Ebola. Στην αρχή, οι κάτοικοι της περιοχής νόμιζαν ότι οι ξαφνικοί θάνατοι είχαν να κάνουν με κάποιο είδος μαγείας. Όταν όμως έμαθαν ότι πρόκειται για Ebola, έφυγαν με πανικό από το νοσοκομείο Kagadi, αφού φοβούνται περισσότερο τον φονικό αυτό ιό από οποιεσδήποτε προκαταλήψεις, αναφέρει το newsbomb.gr
Και είναι λογικό, γιατί η Ουγκάντα είναι μια χώρα που έχει πληγεί όσο καμμία από τα ξεσπάσματα του εν λόγω ιού. Την περασμένη φορά που ο Ebola πέρασε από εκεί, πριν από 5 χρόνια, τα θύματα έφτασαν τα 37. Αλλά φέτος, η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται οι θάνατοι θυμίζει περισσότερο το μεγάλο ξέσπασμα του ιού, το 2000, όταν 224 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους, οι μισοί από όσους είχαν προσβληθεί. Φέτος, προς το παρόν ο ιός έχει σκοτώσει το 70% των ασθενών.
Τι είναι ο Ebola
Τι είναι όμως αυτός ο θανατηφόρος ιός και γιατί είναι τόσο επικίνδυνος; Είναι ο ιός Ebolavirus (EBOV) και η νόσος του Ebola hemorrhagic των χοίρων (EHF). Υπάρχουν τέσσερα είδη στο γένος ebolavirusς. Ο «ιός Ζαΐρ» είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε και ο πιο θανατηφόρος. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.
Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δάγκωμα από μολυσμένο ζώο. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος από ανοικτές πληγές, καθώς το σώμα αιμορραγεί σχεδόν από παντού. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν.
Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του. Γι’ αυτό και τα υψηλότατα ποσοστά θνησιμότητας.
Ποιες χώρες πλήττει
Η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία του Ebola ήταν το 1976 στο Σουδάν. Αλλά την επόμενη χρονιά, στο Ζαΐρ, ήταν που ιός έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, σκοτώνοντας 280 ασθενείς από τους 318 που τον κόλλησαν. Από τότε, σχεδόν κάθε χρόνο, κάποια χώρα της Αφρικής θρηνεί θύματα.
Οι χειρότερες χρονιές ήταν το 1995 (245 θύματα στο Ζαΐρ), το 200 (224 θύματα στην Ουγκάντα), το 2002 (128 θύματα στο Κονγκό και την Γκαμπόν, με θνησιμότητα που ξεπέρασε το 90%), ενώ δύο φορές ο ιός έχει οδηγήσει και σε θανάτους εκτός Αφρικής. Και οι δύο ήταν στην Ρωσία, αλλά από εργαστηριακό ατύχημα, όταν κάποιος επιστήμονας ήλθε σε επαφή με τον ιό την ώρα που τον ανέλυε.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου