Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Προβλέψεις για μαζική εξαφάνιση εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών


Φυτά και ζώα κινδυνεύουν από την αύξηση της θερμοκρασίας
Δυσοίωνα είναι τα αποτελέσματα μιας ακόμη μελέτης για το μέλλον της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας. Σύμφωνα με αυτήν, οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε μαζική εξαφάνιση τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.


Η πρόβλεψη

Τη μελέτη πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ειδικά της αύξησης της θερμοκρασίας σε 50 χιλιάδες κοινά είδη φυτών και ζώων. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε περίπτωση που η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, πάνω από το 50% των φυτών και ειδικά εκείνων που ανήκουν στα πιο κοινά είδη, καθώς και πάνω από το 30% των ζώων, θα αντιμετωπίσουν δραστική μείωση των πληθυσμών τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι αν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος οι απώλειες στη χλωρίδα και την πανίδα θα περιοριστούν.

Αν αντίθετα δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι ειδικοί υπολόγισαν ότι στο τέλος του αιώνα η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση φυτών και ζώων.

«Οι επιπτώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στον άνθρωπο αφού πολλά από τα είδη που θα υποστούν απώλειες παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού, αλλά και στον καθαρισμό του αέρα, στον έλεγχο των πλημμυρών κ.α» αναφέρει η Ρέιτσελ Γουόρεν, καθηγήτρια του βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου