Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας γνώριζαν ότι παρακολουθούνται οι τηλεπικοινωνίες και αποθηκεύονται δεδομένα Γερμανών χρηστών από τις αμερικανικές αντίστοιχες υπηρεσίες, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Μάλιστα, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει μέρος των δεδομένων αυτών σε υποθέσεις Γερμανών πολιτών που είχαν απαχθεί στο εξωτερικό.
Τα ερωτήματα σχετικά με το πόσα γνώριζαν η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών έχουν ενταθεί στη Γερμανία. Το θέμα φαίνεται πως μετατρέπεται σε προεκλογικό ζήτημα για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που διεκδικεί τρίτη θητεία τον Σεπτέμβριο και παρότι θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί, η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) προσπαθεί να διαψεύσει κάθε υπόνοια ότι γνώριζε περισσότερα από όσα έχει αφήσει να φανούν.
Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Bild έγραψε πως η BND είχε ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) τα αρχεία με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Γερμανών πολιτών που είχαν απαχθεί στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τους εντοπίσει και να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους.
Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας επιχείρησης παρακολούθησης των επικοινωνιών, με κωδική ονομασία PRISM, αφού ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι αυτό συλλέγει και καταχωρεί δεδομένα ευρωπαίων, Αμερικανών και άλλων χρηστών υπηρεσιών όπως αυτές της Google, του Facebook, του Skype.
Η Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ από τα μέσα ενημέρωσης, δεσμεύθηκε χθες Κυριακή να επιδιώξει την αυστηρότερη προστασία των δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ είπε πως αναμένει η Ουάσινγκτον να τηρεί τη γερμανική νομοθεσία στο μέλλον.
Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παραβίασαν το νόμο στη Γερμανία.
Μια δημοσκόπηση η οποία είχε διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα από το ινστιτούτο Forsa έδειξε ότι οι 4 στους 5 Γερμανούς δεν πίστεψαν ότι η κυβέρνησή τους έλεγε την αλήθεια όταν ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου