H Monsanto υπό τα πρόσφατα δεδομένα, δεν αναμένεται να συνεχίσει να επιζητά την έγκριση για νέες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως σκοπεύει να εστιάσει τις προσπάθειές της στις εισαγωγές των υφιστάμενων καλλιεργειών από τις Η.Π.Α και έτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και βραβευμένο συγγραφέα William Εngdahl, η κίνηση αυτή είναι μία κίνηση τακτικής δοθείσης της συγκυρίας. Η μεγαλύτερη εταιρία σπόρων στον κόσμο, η Monsanto, βρίσκεται «κολλημένη» στον τοίχο τόσο στην Ινδία και στις Φιλιππίνες όσο και σε Ευρωπαϊκές Χώρες και αγορές, με τα κοινωνικά κινήματα να επιχειρούν να επιτύχουν νίκες.. Είναι, έτσι ακριβώς τα πράγματα;
Ο William Εngdahl σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Russia Today που σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr είναι επιφυλακτικός και πολύ σκεπτικός:
RT: Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί μία νίκη για το κίνημα κατά των ΓΤΟ *(Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών) στην Ευρώπη;
W.E.: Με μία και μόνο λέξη, όχι. Εάν εξετάσετε τις λεπτομέρειες της συνέντευξης που έδωσε στο Reuters ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Monsanto Jose Manuel Madero, αυτό που στην πραγματικότητα λέει είναι ότι η Monsanto αποσύρει τις αιτήσεις της για έγκριση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ταυτόχρονα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις πιέσεις της ώστε να εισαχθούν προϊόντα ΓΤΟ από τις Η.Π.Α και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Είναι μία κίνηση τακτικής – δεν αποτελεί μία στρατηγική ήττα ή αναδίπλωση των δυνάμεων της Monsanto κατ’ουδένα τρόπο.
RT: Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον;
WE: Το ΓΤ καλαμπόκι Mon810 καλλιεργείται αυτή τη στιγμή στην Ισπανία: στη συγκεκριμένη χώρα οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν κυριαρχήσει στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 25 χρόνια, και έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μία σημαντική σφαίρα επιρροής. Στις περισσότερες άλλες χώρες υπάρχει μία ευρεία αντίθεση κατά οποιασδήποτε μορφής καλλιέργειας ΓΤΟ – και για αυτό το λόγο δεν έχει επιτευχθεί η καλλιέργειά τους. Στη Γαλλία, υπάρχουν ανεξάρτητοι επιστήμονες σε Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν διεξάγει μελέτες για το Mon810 μέσω των οποίων εμφανίζονται ενδείξεις σοβαρότατων παρενεργειών οι οποίες δεν αναφέρθηκαν από την Monsanto. Έτσι η κοινωνική κατακραυγή κατά της Monsanto σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να οδηγήσουν στην «προώθηση» των σχεδίων της.. Αυτό που επιχειρείται πλέον είναι μία κρυφή διάδοση και επέκταση των καλλιεργειών ΓΤΟ στην Ευρώπη μέσω της αύξησης των εισαγωγών από άλλες χώρες, δοθέντος του κενού της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σχετικά με το περιεχόμενο των ετικετών.. Το καλαμπόκι δεν είναι απαραίτητο βάσει νόμου να αναγράφει ότι περιέχει ΓΤΟ.
RT: Παρόλα αυτά η Monsanto τόνισε ότι η κίνηση της δεν σηματοδοτεί την απόσυρση της αίτησής της για την έγκριση του ΓΤ αραβόσιτου MON810. Τι μας λέει αυτό για τις πραγματικές προθέσεις της εταιρίας?
WE: Στην πραγματικότητα, είναι μία ρεαλιστική και τακτική κίνηση εκ μέρους της Monsanto. Έπειτα από τη διεξαγωγή συνέλευσης κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Προέδρου του Ιδρύματος Rockefeller και της Monsanto το 1999, η τελευταία ανακοίνωσε ότι δεν θα διαθέσει στο εμπόριο την τεχνολογία εξολόθρευσης η οποία θα οδηγούσε τους σπόρους να «αυτοκτονούν» έπειτα από μία εσοδεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα είναι δέσμιοι κάθε χρόνο στη Monsanto. Επτά χρόνια αργότερα, απέκτησαν την εταιρία που κατείχε την πατέντα – φυσικά μαζί με την κυβέρνηση των Η.Π.Α – για την τεχνολογία εξολόθρευσης ή τεχνολογία GROTS. Όμως, μέχρι τότε, τα κινήματα αντίστασης είχαν αποδυναμωθεί.. . Όλες οι ΜΚΟ κατά των ΓΤΟ είτε ήταν απασχολημένες με άλλες διεκδικήσεις είτε ήταν ανενεργές, ώστε καμία εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν σημειώθηκε.. Υποπτεύομαι ότι επιχειρούν κάτι παρόμοιο και σε αυτή την περίπτωση.
Πρώτον, ας εξετάσουμε την επιχειρηματολογία της Monsanto και των έτερων εταιριών ΓΤΟ. Σύμφωνα με αυτούς, οι καλλιέργειες ΓΤΟ αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας. Η πραγματικότητα είναι, ότι δεν υπάρχει καμία πατέντα σε καλλιέργειες ΓΤΟ που να αυξάνει την παραγωγή των εσοδειών. Μακροχρόνιες μελέτες στις Η.Π.Α και άλλες χώρες έδειξαν ότι έπειτα από μία ή δυο μικρές αυξήσεις στην παραγωγή – εάν υπάρξουν και αυτές – η πραγματική εσοδεία ανά εκτάριο ξεκινά να μειώνεται. Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν λιγότερα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Στην πραγματικότητα η αντίσταση αυξάνεται έπειτα από τρία ή τέσσερα χρόνια εσοδειών με συνεχιζόμενο ψέκασμα με ζιζανιοκτόνο Roundup, που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα χημικά και όχι λιγότερα. Είναι δύο μεγάλα ψέματα. Όλη η υπόθεση είναι μία απάτη marketing. Έχει σχεδιαστεί για να εγκλωβίσει τους αγρότες σε μακροχρόνια συμβόλαια για τους σπόρους τους. Οι αγρότες στη συνέχεια, δεν μπορούν για τουλάχιστον επτά χρόνια να φυτέψουν φυσικούς σπόρους έπειτα από την καλλιέργεια ΓΤΟ και του εντονότατου ψεκασμού με roundup. Το έδαφος αποκτά μεγάλη τοξικότητα..
Είναι η υποδούλωση, η νέα «υποτέλεια» των αγροτών...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου