Γα την λύση του Σκοπιανού μίλησε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή.
Σύμφωνα με τον ειδικό μεσολαβητή, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και της τρομοκρατίας, η επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, είναι αναγκαία.
Μάλιστα ο Μάθιου Νίμιτς, ερωτηθείς αν εμποδίζει την επίλυση του Σκοπιανού, η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν οι δυο πλευρές, εξήγησε πως: «από τη μία, τραβά όλη την προσοχή της ηγεσίας της κάθε χώρας, και έτσι βγαίνει από το επίκεντρο το ζήτημα του ονόματος, αλλά νομίζω ότι σε μια πιο βαθιά ανάλυση, το μεταναστευτικό ζήτημα, το θέμα των συνόρων και οι τεράστιες ευθύνες που και οι δύο χώρες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτό, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
» Διότι, φανταστείτε μια κατάσταση στην οποία είχε λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο χώρες έχοντας μια πολύ καλύτερη σχέση, με την ΠΓΔΜ προς ένταξη στην ΕΕ ή ίσως και μέσα στην ΕΕ, ή στο ΝΑΤΟ, και με αυτήν την προοπτική της συνεργασίας και του συντονισμού τα πράγματα θα ήταν τόσο πιο εύκολα. Νομίζω λοιπόν, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και άλλα θέματα στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, καθιστούν ακόμα πιο σημαντικό το να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων στο ζήτημα, αλλά και τις δηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς από τις δύο πλευρές, ο κ. Νιμιτς σχολίασε ότι: «είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες φορές τέτοιες σκληρές δηλώσεις, αλλά νομίζω ότι η πραγματική δοκιμασία θα λάβει χώρα όταν γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, και οι δύο πλευρές θα έχουν καθίσει στο τραπέζι και θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μια λύση».
»Αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποια πρόοδος. Τις δημόσιες δηλώσεις των θέσεων της κάθε πλευράς- φυσικά τις ακούμε παραπάνω από 20 χρόνια- θα συνεχίσουμε να τις ακούμε, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Όπως φαίνεται από την στάση του κ. Νίμιτς, παρά τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα, η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο όταν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν λαμβάνονται υπόψη, οι δηλώσεις που πραγματοποιούνται από την ελληνική πλευρά…
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου