Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατάφερε να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, βγαίνοντας από την επιτροπεία
Λήγει και επισήμως σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Κύπρου. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα πακέτο χρηματοδοτικής συνδρομής για την Κύπρο ύψους έως και 10 δις το 2013, με τον ESM να χρηματοδοτεί μέχρι 9 δις ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1 δισεκατομμύριο.
Χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και την επιστροφή της χρηματοδότησης της αγοράς τελικά η χώρα δεν χρειαζόταν το πλήρες ποσό.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκταμίευσε στην Κύπρο 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να εφαρμόσει η Κύπρος
Η Κύπρος για να λάβει τα χρήματα έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων:
α) Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κυπριακού τραπεζικού τομέα με την διεξοδική αναδιάρθρωση και ταυτόχρονα συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
β) Αποκοπή του υπερβολικού κυβερνητικού ελλείμματος, με την μείωση των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών
γ) Εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης αλλά και ισορροπημένης ανάπτυξης.
Τέλος στη χρηματοπιστωτική κρίση της Κύπρου
Η Κύπρος έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα την επισκευή των δημοσίων οικονομικών πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας – ο οποίος ήταν ο κύριος λόγος της κρίσης- , αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε, μειώθηκε καθώς και το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε.
Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων, όπου και συνεχίζει να χρηματοδοτεί το χρέος της σε βιώσιμα ποσοστά. Προχωρώντας μπροστά η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου