Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ι.Ιβανόφ: "Ένας πυρηνικός πόλεμος Ρωσίας και Δύσης είναι πολύ πιθανός σύντομα"


Ένας πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι πολύ πιθανό να συμβεί σύντομα, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών οξύνονται περισσότερο αντί να εξομαλύνονται. Αυτό υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ που διετέλεσε μέλος τόσο της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και της κυβέρνησης του Μπόρις Γιέλτσιν και σήμερα είναι επικεφαλής δεξαμενής σκέψης στη Ρωσία.

Η αντιπαράθεση Ρωσίας και Δύσης για την ουκρανική κρίση έχει φέρει την απειλή πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη πιο κοντά από οποιαδήποτε στιγμή από την δεκαετία του 1980, προειδοποίησε. «Ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη είναι υψηλότερος απ’ όσο την δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.

Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία που έχει φέρει τη Ρωσία απέναντι στη Δύση, αλλά και η Συρία. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρονται να στηρίζουν την Τουρκία στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρωσία, ενώ δεν περνάει καθ' όλου απαρατήρητη από τη Μόσχα η απόφαση της Συμμαχίας να αναπτύξει δύναμη στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Σημειώνεται πώς μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά στη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο ο Β. Πούτιν είχε απειλήσει ευθέως την Άγκυρα με πυρηνικό πόλεμο.

Αν και Ρωσία και ΗΠΑ έχουν μειώσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης έχει επιβραδυνθεί. Τον Ιανουάριο του 2015 διέθεταν περίπου 7.000 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μία, περίπου το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute.

«Έχουμε λιγότερες πυρηνικές κεφαλές, όμως ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν αυξάνεται», προειδοποίησε ο Ιβανόφ, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Πολωνίας καθώς και Αμερικανοι αξιωματούχοι.

Ο Ιβανόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη για την αύξηση του ενδεχομένου πυρηνικού πολέμου. Μέρος της ασπίδας αυτής θα δημιουργηθεί στην Πολωνία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, κάτι που «ενοχλεί» τη Μόσχα καθώς φέρνει τις αμερικανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της.

Ωστόσο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τονίζουν πως η ασπίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύσει την Ευρώπη από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πως ούτε στοχεύει τη Ρωσία, ούτε έχει ικανότητα να ρίξει ρωσικούς πυραύλους.

«Είναι βέβαιο πως όταν οι ΗΠΑ αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα στην Πολωνία, η Ρωσία θα απαντήσει με ανάπτυξη δικού της αντιπυραυλικού συστήματος στο Καλίνινγκραντ», υπογράμμισε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε πώς Ευρώπη και Ρωσία έχουν μικρές πιθανότητες για ευρύτερη συμφιλίωση

«Οι δρόμοι της Ευρώπης και της Ρωσίας αποκλίνουν σοβαρά και θα παραμείνουν έτσι για πολύ καιρό… πιθανότατα για δεκαετίες», είπε, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν μπορεί να είναι η ανατολική πτέρυγα μιας «αποτυχημένης ευρύτερης Ευρώπης».

Κατά τον ίδιο, η μοίρα της Ρωσίας είναι τώρα να καταστεί ο ηγέτης μια μεγαλύτερης Ευρασίας που θα εκτείνεται από την Λευκορωσία μέχρι τα κινεζικά σύνορα.

Οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάθε άλλο παρά διπλωματικές ήταν και δείχνουν τον κίνδυνο που υπάρχει να ξεφύγει η κατάσταση σε μία χρονική περίοδο που όλοι μοιάζει να είναι εναντίον όλων.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου