Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ομπάμα: Στόχος η αποστολή αστροναυτών στον Άρη τη δεκαετία του 2030


Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επόμενη σελίδα στην κατάκτηση του διαστήματος, σημειώνει ο Μπάρακ Ομπάμα σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα του CNN. Κάνοντας στο άρθρο έναν απολογισμό της θητείας του στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως τα προηγούμενα χρόνια τέθηκαν οι βάσεις ώστε τη δεκαετία του 2030 να πραγματοποιηθεί το πρώτο «ταξίδι» αστροναυτών στον πλανήτη Άρη.

«Θέσαμε έναν ξεκάθαρο στόχο: την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, μέσα στη δεκαετία του 2030, και την ασφαλή τους επιστροφή στη Γη. Η απώτερη φιλοδοξία είναι κάποια ημέρα να μπορούν να παραμείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

«Κάποια στιγμή στο μέλλον, ελπίζω να κουβαλώ στους ώμους μου τα εγγόνια μου. Ακόμη θα κοιτάμε τα άστρα με δέος, όπως έκαναν οι πρώτοι άνθρωποι», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αντί όμως να περιμένουμε την επιστροφή των ατρόμητων εξερευνητών μας, θα γνωρίζουμε από τις επιλογές που κάνουμε τώρα ότι δεν ταξίδεψαν στο διάστημα απλώς για να επισκεφθούν [κάποιον προορισμό], αλλά για να μείνουν εκεί. Και, με αυτό τον τρόπο, να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας εδώ στη Γη».

Για να γίνει πραγματικότητα το όραμά του, ο Ομπάμα προσθέτει πως θα χρειασθεί η συνεργασία του δημόσιου τομέα με ιδιώτες. Μία συνεργασία που θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια, με την αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκάφη ιδιωτικών εταιρειών.

Το αμέσως επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή νέων «διαστημικών καταλυμάτων» στα οποία θα μπορούν να παραμείνουν αστροναύτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ταξιδεύοντας στο βαθύ διάστημα.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της NASA και του Λευκού Οίκου, επτά εταιρείες έλαβαν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν τέτοια «καταλύματα». Επίσης, από το φθινόπωρο, η NASA θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να προσθέσουν νέες επεκτάσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Μπάρακ Ομπάμα διανύει τους τελευταίους μήνες της 8ετούς θητείας του ως προέδρου των ΗΠΑ. Η κατάκτηση του Άρη ανήκει στα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει εξαγγείλει τον τελευταίο καιρό, ως μέρος της πολιτικής του κληρονομιάς.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Το 2010, σε ομιλία του στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, είχε περιγράψει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με απώτερο σκοπό το ταξίδι αστροναυτών στον Άρη.

Τότε, είχε σημειώσει πως πεποίθησή του είναι πως «μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030», οι πρώτοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου