Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2003

Η NASA έχασε κάθε επαφή με το διαστημόπλοιο Columbia λίγο πριν από την προσγείωσή του

Ο Ισραηλινός αστροναύτης, Ιλάν Ραμόν, επέβαινε στο διαστημόπλοιο  

Αγωνία στις ΗΠΑ για το Columbia, καθώς η NASA ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με το διαστημόπλοιο. Σύμφωνα με το CNN, το Columbia εξερράγη πάνω από το Ντάλας, από όπου πετούσε καθοδόν προς την προσγείωσή του στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και έχουν ήδη κινητοποιηθεί τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές του Ντάλας και του Φορτ Γουόρθ. Αν και η NASA δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τίποτα για ενδεχόμενη έκρηξη στο διαστημόπλοιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν συντρίμμια του Columbia στην περιοχή.

Η αποστολή ελέγχου της NASA στο Χιούστον ανακοίνωσε ότι «τα συντρίμμια που ενδέχεται να εντοπιστούν στην περιοχή γύρω από το Ντάλας δεν πρέπει να τα αγγίξει κανείς γιατί έχουν τοξικές ουσίες λόγω των καυσίμων και πρέπει να ενημερωθούν οι τοπικές Αρχές».

Το διαστημόπλοιο πετούσε πάνω από το Τέξας σε ύψος 207.000 ποδών και πετούσε με έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, κατευθυνόμενο στη Φλόριντα, όπου και επρόκειτο να προσγειωθεί στις 16:16 το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, η επαφή με το διαστημόπλοιο χάθηκε στις 16:00. Στο Columbia επέβαιναν 7 αστροναύτες -έξι Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός, ο Ιλάν Ραμόν. Το διαστημόπλοιο είχε απογειωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Ο Ιλάν Ραμόν είναι ο πρώτος Ισραηλινός που πετά στο Διάστημα και το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει τη ΝΑSA στο να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τόσο κατά την απογείωση όσο και κατά την προσγείωση του Columbia, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικής ενέργειας.

Ωστόσο, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «πραγματικά απίθανο» να καταρριφθεί το διαστημόπλοιο από το ύψος στο οποίο πετούσε.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση μέχρι στιγμής ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Προφανώς, οι έρευνες μόλις άρχισαν, αλλά αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε τώρα» δήλωσε ο Γκόρντον Τζόντροου εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος μετέβη από το Kαμπ Ντέιβιντ στο Λευκό. Εκεί έσπευσαν τόσο ο αρχηγός της CIA όσο και η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου, Κοντολίζα Ράις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου