Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2003

Η Ρωσία αναστέλλει επαόριστον τα «τουριστικά» ταξίδια στο Διάστημα


Την αναστολή του προγράμματος αποστολής «τουριστών» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική διαστημική υπηρεσία, στον απόηχο της τραγωδίας με το Columbia, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά αστροναυτών.

Εκπρόσωπος της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως η επανάληψη των ταξιδιών στο Διάστημα για τουρισμό -τα οποία ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα- θα εξαρτηθεί από την επανέναρξη του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το BBC.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά την τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Columbia στο Κέντρο Ελέγχου Κοριόλοφ, όπου Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στους επτά αστροναύτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Αλεξάντερ Βέρμπσοου δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Γκορμπούνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως όλες οι διαστημικές αποστολές για εμπορικούς σκοπούς αναστέλλονται επαόριστον. Ο Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις δικές τους αποστολές για ένα ή δύο χρόνια.

Δύο επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική έχουν ήδη ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα. Η αρχή έγινε το Μάιο του 2001, όταν ο 60χρονος πολυεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο έγραψε ιστορία, πληρώνοντας 20 εκατ. δολάρια για ένα οκταήμερο ταξίδι στον ISS.

Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο Νοτιοαφρικανός Μαρκ Σάτλγουορθ ακολούθησε το παράδειγμα του Τίτο, ταξιδεύοντας και αυτός στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου