Δευτέρα 23 Ιουνίου 2003

Και δεύτερη μαύρη τρύπα ίσως υπάρχει στο κέντρο του γαλαξία μας


Την ύπαρξη και δεύτερης, αλλά μικρότερης, μαύρης τρύπας κοντά στο κέντρο του Μίλκι Γούει προβλέπουν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.

Το αντικείμενο, με μάζα 1.000 με 10.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, κινείται σπειροειδώς προς την κεντρική, αδηφάγο μαύρη τρύπα, από την οποία τελικά θα απορροφηθεί.

Αν η δεύτερη μελανή οπή υπάρχει, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Μραντ Χάνσεν, προσφέρει μια νέα εξήγηση για το πώς δημιουργήθηκαν οι τεράστιες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών: Ίσως προέκυψαν από συσσωμάτωση μικρότερων μαύρων τρυπών που προσεγγίζουν το γαλαξιακό κέντρο.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2003

Ερευνητές μαγειρεύουν την «αρχέγονη σούπα» του Μπιγκ Μπανγκ


Αμερικανοί ερευνητές ίσως κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τη μορφή που είχε η ύλη ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

Ίσως κατάφεραν να σχηματίσουν το λεγόμενο «πλάσμα κουάρκ - γλουονίων», φέρνοντας σε σύγκρουση πυρήνες ατόμων χρυσού στο Σχετικιστικό Συγκρουστήρα Βαρέων Ιόντων (RHIC) στις ΗΠΑ, έναν από τους ισχυρότερους επιταχυντές του κόσμου.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2003

Αμφιλεγόμενο πείραμα ίσως υποστηρίζει τη θεωρία της ομοιοπαθητικής


Το νερό διατηρεί «μνήμη» των ουσιών που είχαν κάποτε διαλυθεί σε αυτό, υποστηρίζει ένας Ελβετός χημικός, που δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τους συναδέλφους του που είδαν την καριέρα τους να καταστρέφεται όταν προσπάθησαν να δώσουν επιστημονική βάση στην ομοιοπαθητική.

Η θεωρία της «μνήμης» είναι η βάση της ομοιοπαθητικής, της οποίας τα φάρμακα είναι συχνά τόσο αραιωμένα ώστε να μην περιέχουν έστω και ένα μόριο δραστικής ουσίας.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Physica A, αλλά ήδη συναντά αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2003

Καθ οδόν για τον Κόκκινο Πλανήτη ο πρώτος «ρομποτικός γεωλόγος» της NASA


Το πρώτο από τα δίδυμα ρομπότ της NASA που θα πραγματοποιήσουν γεωλογικές αναλύσεις στον Αρη ξεκίνησε το ταξίδι του το απόγευμα της Τρίτης. Βασική του αποστολή είναι να επιβεβαιώσει ότι στον Κόκκινο Πλανήτη υπήρχε κάποτε άφθονο νερό.

Το Spirit (Πνεύμα) όπως βαπτίστηκε το πρώτο από τα Mars Exploration Rovers (MER), εκτοξεύτηκε με πυραυλοφορέα Delta II από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 20:58 ώρα Ελλάδας. Ακατάλληλες καιρικές συνθήκες είχαν εμποδίσει την εκτόξευση τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2003

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη της βλάστησης, επιβεβαιώνει νέα έρευνα


Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος τις τελευταίες δεκαετίες επιταχύνει την ανάπτυξη των δασών, σύμφωνα με έρευνα της NASA και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο περιοδικό Science, η κλιματική αλλαγή παρέχει στα φυτά επιπλέον νερό, ηλιακή ακτινοβολία και διοξείδιο του άνθρακα, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Τα τελευταία 20 χρόνια η συνολική φυτική βιομάζα αυξήθηκε έως και κατά 6% σε πολλές περιοχές της Γης, με το 40% αυτής της αύξησης να προέρχεται από το υγρό δάσος του Αμαζονίου.

«Το εύρημα που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ο Αμαζόνιος» σχολιάζει στο CNN ο επικεφαλής των ερευνητών Ραμακρίσνα Νεμάνι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα στο Μισούρι.