Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος τις τελευταίες δεκαετίες επιταχύνει την ανάπτυξη των δασών, σύμφωνα με έρευνα της NASA και του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο περιοδικό Science, η κλιματική αλλαγή παρέχει στα φυτά επιπλέον νερό, ηλιακή ακτινοβολία και διοξείδιο του άνθρακα, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Τα τελευταία 20 χρόνια η συνολική φυτική βιομάζα αυξήθηκε έως και κατά 6% σε πολλές περιοχές της Γης, με το 40% αυτής της αύξησης να προέρχεται από το υγρό δάσος του Αμαζονίου.
«Το εύρημα που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ο Αμαζόνιος» σχολιάζει στο CNN ο επικεφαλής των ερευνητών Ραμακρίσνα Νεμάνι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα στο Μισούρι.
Πάντως, η βλάστηση δεν έχει αυξηθεί παντού. Αντιθέτως, σε ένα 7% της έκτασης που εξετάστηκε η παραγωγικότητα των φυτών είχε μειωθεί, λόγω πτώσης της μέσης θερμοκρασίας ή των επιπέδων της βροχόπτωσης.
«Οι μεγαλύτεροι νικητές φαίνεται ότι είναι η Ινδία, η Βραζιλία και ο Καναδάς. Χαμένοι είναι τμήματα του Μεξικού και η βόρεια Σιβηρία» σχολιάζει ο Νεμάνι.
Ένας από τους παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο είναι η αύξηση της συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο λειτουργεί ως λίπασμα, αφού τα φυτά το χρησιμοποιούν για τη φωτοσύνθεση.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση του αέριου ρύπου κατά 9,3%, τα τελευταία 20 χρόνια, δεν αρκεί από μόνη της για να εξηγήσει τη μεταβολή.
«Μεγάλο μέρος της αύξησης έχει αποδοθεί στο διοξείδο του άνθρακα» αναφέρει ο Νεμάνι, «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι αλλαγές στη νεφοκάλυψη ίσως είναι καλύτερη εξήγηση» συνεχίζει. Η μείωση της νεφοκάλυψης επιτρέπει σε περισσότερο ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια.
Οι ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA επεξεργάστηκαν στοιχεία από δορυφόρους και επίγειες μελέτες για τα τελευταία 20 χρόνια. Έπειτα από ανάλυση που διήρκεσε ενάμιση χρόνο, μπόρεσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την Καθαρή Πρωτογενή Παραγωγή.
Το μέγεθος αυτό ισούται με τη διαφορά του ποσού του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν τα φυτά λόγω της αναπνοής (της καύσης των οργανικών ενώσεων) από το ποσό που απορροφούν για τη φωτοσύνθεση.
Με άλλα λόγια, η Καθαρή Πρωτογενής Παραγωγή εκφράζει «πόσος άνθρακας καταλήγει αποθηκευμένος στη βιομάζα -τις ρίζες, τους κορμούς και το φύλλωμα» εξηγεί η Ρεμπεκα Λίντσεϊμ, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της Γης της NASA.
Η έρευνα δεν εξετάζει τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο. Ο Τσαρλς Κίλινγκ, ειδικός στον κύκλο του άνθρακα και ένας από τιους συγγραφείς του άρθρου στο Science, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η αιτία είναι πιθανώς είτε βραχυπρόθεσμες, παροδικές αλλαγές, είτε μια μακροχόνια τάση που οδηγεί σε δραματική μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου