Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2006

Πέντε ιδανικά άστρα για αναζήτηση εξωγήινων ή για μετακόμιση


Ερευνήτρια του προγράμματος SETI για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης κατέληξε σε μια λίστα πέντε άστρων τα οποία είναι πιθανό να διαθέτουν πλανητικά συστήματα σαν το δικό μας και θα μπορούσαν είτε να φιλοξενούν ήδη ζωή είτε να κατοικηθούν στο απώτερο μέλλον από τον άνθρωπο.

H Δρ Μάργκαρετ Τερνμπελ του Ινστιτούτου Carnegie στην Ουάσιγκτον είχε με παλαιότερη έρευνά της αναγνωρίσει 17.000 άστρα στα οποία πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια για την ανίχνευση εξωγήινων ραδιοσυμάτων. Από τον κατάλογο αυτό, επέλεξε τώρα τους πέντε επικρατέστερους στόχους:

Πρώτο στη λίστα είναι το Βήτα CVn, ένα άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 26 ετών φωτός. Ακολουθούν το HD 10307, παρόμοιο με τον Ήλιο σε μάζα, θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε σίδηρο, το HD 211 415, λίγο ψυχρότερο και πιο φτωχό σε μέταλλα σε σχέση με τον Ήλιο, το άστρο 18 στον αστερισμό του Σκορπιού, και το 51 του Πήγασου, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας γιγάντιος πλανήτης.

«Διάλεξα να διαφημίσω τα πέντε καλύτερα μέρη είτε για να μετακομίσουμε αν χρειαστεί είτε για να στρέψουμε προς τα εκεί τα τηλεσκόπιά μας» δήλωσε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC, η Τέρνμπελ και οι συνεργάτες της εξέτασαν διάφορους παράγονες, όπως η ηλικία, το μέγεθος και η σύσταση κάθε άστρου.

Τα υποψήφια άστρα έπρεπε να έχουν ηλικία τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ετών (ώστε να έχουν προλάβει να σχηματιστούν πλανήτες) και μάζα το πολύ μιάμιση φορά μεγαλύτερη του Ήλιου -τα μεγαλύτερα άστρα συνήθως δεν διαθέτουν γύρω τους «κατοικίσιμες ζώνες», δηλαδή περιοχές όπου το νερό μπορεί να βρίσκεται σε υγρή κατάσταση.

Από τη λίστα αποκλείστηκαν επίσης τα δυαδικά συστήματα, δηλαδή τα συστήματα δύο άστρων, καθώς επηρεάζονται οι τροχιές των πλανητών αλλά και η κατοικίσιμη ζώνη.

Τέλος, η περιεκτικότητα σε σίδηρο του κάθε υποψήφιου άστρου έπρεπε να είναι τουλάχιστον το 50% της περιεκτικότητας του Ήλιου, καθώς αν ένας αστέρας δεν διαθέτει αρκετό σίδηρο, πιθανότατα δεν θα διαθέτει και τα υπόλοιπα βαριά στοιχεία που απαιτούνται για το σχηματισμό πλανητών.

Στη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο, η Δρ Τέρνμπελ διαβεβαίωσε επίσης ότι, σε περίπτωση που το πρόγραμμα SETI εντόπιζε σήμα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, θα το ανακοίνωνε αμέσως στην επιστημονική κοινότητα και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η απάντηση της Γης θα καθοριζόταν έπειτα από δημόσιο διάλογο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου